„Semnalul a fost dat şi de centrul european de prognoză – trebuie să ne aşteptăm la o vară mai caldă şi mai uscată decât ar trebui să fie în mod normal. Sunt condiţii să fie mai caldă şi mai secetoasă ca anul trecut„, a declarat meteorologul Silviu Grigore la România TV.
„Această estimare ne spune că în următoarele trei luni, mai, iunie şi iulie, în sud estul Europei vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, vor predomina intervalele cu presiunea atmosferică ridicată, ceea ce înseamnă o vreme mai uscată şi temperaturi peste cele normale – s-ar putea traduce prin creşterea numărului de zile tropicale – acele zile care depăşesc 30 de grade”, mai spune meteorologul.
Acesta a precizat că, în mod obişnuit, există o medie puţin mai mare de 40 de zile tropicale, pe durata unei veri, în sudul ţării. În Câmpia Olteniei şi până înspre Călăraşi numărul acestora scade de la 44-47 spre 39 de zile. O vară mai călduroasă înseamnă un număr mai mare de zile tropicale şi nopţi tropicale – când temperatura nu scade sub 20 de grade.
„Pe de altă parte, ne putem raporta la intervale cu vreme caniculară – când temperatura depăşeşte 35 de grade. În 2012, doar în luna iulie am avut 25 de zile cu temperaturi mai mari de 37 de grade. În 2007, pe 24 iulie, au fost 44,3 grade la Calafat, la doar două zecimi de grad de maxima absolută”, a mai spus Silviu Grigore la România TV.
Climatologul Roxana Bojariu a precizat că 2007 a fost cea mai caldă vară şi cel mai cald an din România şi din Europa de când se fac înregistrări.
„Aceste estimări pe interval mare nu au acelaşi grad de precizie cu prognozele cu care suntem obişnuiţi de la zi la zi. Putem avea încredere mai mare în informaţiile despre temperatură decât despre precipitaţii. Acestea sunt în mai mare măsura nepredictibile”, a subliniat Roxana Bojariu.
„În legătură cu această încălzire globală, putem spune că proiecţia ei arată vremi din ce în ce mai calde, cu perioade secetoase, ce pot fi punctate de instabilităţi foarte puternice, cu ploi torenţiale. Dacă avem o perioadă secetoasă, nu înseamnă că nu vor fi perioade cu momente extreme, cu ploi puternice, grindină, vânt. Astfel de episoade sunt posibile”, a mai spus climatologul, care a precizat că trebuie să acţionăm nu doar reactiv şi ci proactiv, să încercăm să ne ghidăm acţiunile pe orizonturi temporale mai largi, cele care ţin de schimbarea climei care se va accelera în viitor.
„Noi deja trăim semnele schimbării climei şi o creştere a intensităţii precipitaţilor este unul din semne, dar şi valurile de căldură mai frecvente şi persistente, secetele mai persistente, cu perioade de instabilitate„, a mai zis climatologul.
Citeşte şi VREMEA ÎN BUCUREŞTI: Se întorc ploile. Cum va fi vremea de 1 MAI