Prognoza specială. Inversiune termică înainte de Crăciun 2024. Unde sunt aşteptaţi munţi de zăpadă de sărbători

Temperaturile vor face un salt la începutul săptămânii viitoare. Vremea se răcește și mai tare în weekend, iar în câteva zone va fi chiar și ger. Situația se va schimba total săptămâna viitoare, când temperaturile vor face un salt mare aproape în toată țara.
Filip Stan
12 dec. 2024, 16:24
Prognoza specială. Inversiune termică înainte de Crăciun 2024. Unde sunt aşteptaţi munţi de zăpadă de sărbători

Prognoza specială. Un weekend rece, apoi vreme mai caldă. O zonă de înaltă presiune va asigura o vreme calmă și rece la sfârșitul acestei săptămâni. În partea anterioară a acestui anticiclon va pătrunde o masă de aer rece, care va acoperi mai ales jumătatea estică a României.

Noaptea dintre sâmbătă și duminică va fi cea mai rece, în special în nord-estul, nordul și centrul țării. Acolo unde cerul va fi  senin, temperaturile se vor apropia de pragul de ger. Chiar și în timpul zilei, temperatura va atinge doar puțin peste zero grade în majoritatea regiunilor.

Cel mai frig va fi în zonele depresionare cu zăpadă din estul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei, unde minimele vor scădea, local, sub -15°C.

În a doua parte a weekend-ului, un front atmosferic va aduce ploi și ninsori, cu precădere în jumătatea nordică a țării, iar pe alocuri va exista și risc de polei. În general, nu vor fi mai mult de 2 până la 5 litri de precipitații pe metru pătrat. Doar în Carpați se vor depune în jur de 10 centimetri de zăpadă.

Începând de duminică, vântul nord-vestic se va înteți, mai întâi la munte, iar apoi și în zonele joase. Intensitatea vântului va crește în noua săptămână, iar uneori va sufla puternic, cu aspect de vijelie în unele zone.

Vântul va face ca temperaturile să crească semnificativ la începutul săptămânii, mai ales în sudul, estul și vestul țării, unde termometrele vor arăta în jur de 10°C. În centrul țării va rămâne mai răcoare, dar vremea va fi mai caldă decât media climatologică în toată țara.

Se pare că această circulație vestică va persista cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare. Evoluția ulterioară a vremii este încă foarte incertă. Totuși, putem menționa că mai multe modele meteorologice anticipează o răcire a vremii și ninsori chiar în perioada Crăciunului.

Prognoză meteo de ninsori în iarna 2024-2025, în Europa. Când am putea avea zăpadă în România

Deși modelele meteorologice arată posibile ninsori în mijlocul iernii, problema pare să fie suprapunerea dintre aerul rece și umiditate.

Un sezon bun de ninsoare are nevoie atât de aer rece, cât și de precipitații. Aerul mai rece reține, de obicei, mai puțină umiditate, ceea ce înseamnă că sunt necesare situații meteorologice specifice pentru a produce cantități însemnate de zăpadă.

Iarna meteorologică a început pe 1 decembrie și va dura până în ultima zi a lunii februarie. Aceasta acoperă o perioadă de trei luni, care este statistic cel mai rece trimestru al anului, astfel încât toate datele oficiale privind iarna sunt luate din această perioadă.

Prognoza ninsorilor pentru următoarele 10 zile arată că partea cea mai mare a zăpezii va cădea în regiunile nordice și estice ale continentului.

Ninsori sunt prognozate și în centrul Europei, însă mai ales în zonele montane. O altă regiune cu un potențial mai mare de ninsoare este sud-estul Europei. Privind spre ultima treime a lunii decembrie, prognoza indică formarea unei zone de presiune ridicată deasupra Atlanticului.

Aceasta ar putea permite o scădere a presiunii și un flux de aer dinspre nord în Europa Centrală, ceea ce ar putea crește potențialul de ninsoare în această perioadă.

ANM a schimbat brusc prognoza pentru România. Cod galben de ninsori abundente și viscol puternic, județele vizate

Acest scenariu poate fi observat în prognoza de temperatură, care indică o anomalie de frig ce revine în mare parte din Europa Centrală și Sudică. O masă de aer rece este primul pas pentru a avea o zăpadă bună.

Două dintre cele mai cunoscute sisteme de prognoză meteorologică sezonieră, ECMWF și UKMO, arată anomalia zăpezilor, ceea ce înseamnă că indică regiunile în care se preconizează mai multe sau mai puține ninsori decât în mod normal.

În ce privește temperaturile, în acest moment, începe să apară speranța pentru o vreme mai rece în preajma sărbătorilor, ceea ce înseamnă un prim semn că am putea avea zăpadă.

Prognoza de zăpadă ECMWF pentru iarna 2024-2025
Potrivit ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts – Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu), cel mai utilizat și apreciat sistem de prognoză sezonieră, se preconizează ninsori sub nivelul normal în majoritatea continentului.

Totuși, sunt prognozate cantități mai mari de ninsoare în unele zone din Scandinavia, datorită influenței unui sistem de presiune joasă și a curentului jet din nordul Europei și mai departe spre est.

Cea mai recentă prognoză indică o cantitate de zăpadă mai mare decât prognoza anterioară în anumite regiuni ale Regatului Unit, sud-vestul Europei și în Balcani.

O creștere mai semnificativă a ninsorilor este evidentă în extremitatea nordică, datorită unui curent jet mai amplificat în ultima prognoză.

Prognoza pentru luna ianuarie continuă să indice un potențial redus de ninsoare în mare parte din continent. Per ansamblu, prognoza este foarte similară cu media sezonieră, cu posibilitatea ca ninsorile să fie chiar mai puține în regiunile centrale ale Europei.

Luna februarie nu aduce o îmbunătățire semnificativă, majoritatea continentului rămânând sub nivelul normal de ninsoare. Acest lucru este poate surprinzător, având în vedere că prognoza pentru distribuția presiunii pentru februarie indica o disponibilitate mai mare de aer rece.

Prognoza pentru ninsorile din luna martie arată un potențial îmbunătățit de zăpadă în regiunile centrale și sud-vestice (pe lângă extremitatea nordică obișnuită).

Citește și Meteorologii anunță venirea iernii. Ce temperaturi vor fi în luna decembrie, de Crăciun și de Revelion

Per ansamblu, prognoza mai arată că în luna aprilie sunt mai puține ninsori decât de obicei pentru această perioadă a anului, cu excepția regiunilor montane din zonele centrale.

Acest lucru indică suficiente precipitații, dar o lipsă de aer rece adecvat care să aducă ninsoare și la altitudini mai mici, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

În concluzie, prognoza ECMWF indică un sezon de ninsoare destul de slab, din cauza suprapunerii dintre precipitații și aerul rece.

Recomandări

Procesul polițiștilor acuzați că au omorât un bărbat, în Autogara Sud Pitești, aproape de final. Mărturia rudelor: „Un băiat foarte deștept, stâlpul casei, alerga peste tot”
Prognoza UKMO arată ninsori slabe pentru iarna 2024-2025
UKMO, sistemul de prognoză pe termen lung, arată că media sezonieră pentru Europa indică o prognoză de ninsoare foarte slabă, la fel ca și în cazul ECMWF.

Cea mai mare parte a continentului este prognozată să aibă mai puține ninsori decât în mod normal, cu excepția regiunilor nordice, aflate sub curentul jet.

Comparativ cu datele prognozei anterioare, se observă că previziunea cea mai recentă arată, de fapt, mai multe ninsori în regiunile sud-centrale și sudice ale Europei și, desigur, în extremitatea nordică.

Restul Europei are mai puține ninsori în această nouă prognoză față de prognoza anterioară.

Prognoza UKMO pentru luna ianuarie indică un deficit mai mic de zăpadă decât media generală.

Luna februarie nu aduce nicio îmbunătățire, iar unele zone prezintă un deficit de ninsoare chiar mai mare decât în ianuarie.

Acest lucru este din nou legat de precipitațiile mai reduse din această lună, împreună cu lipsa aerului rece, potrivit modelului meteorologic.

Prognoza pentru luna martie indică o tendință slabă de zăpadă la începutul primăverii, cu excepția regiunilor nordice.

Există câteva indicii de ninsoare spre sud-est, dar, per ansamblu, continentul este prognozat să aibă un început foarte lent al sezonului de ninsori din primăvară.

UKMO include și datele pentru luna aprilie în prognoza sa, oferindu-ne o privire asupra potențialului de ninsoare din mijlocul primăverii.

La fel ca și modelul anterior, UKMO indică mai puține ninsori decât de obicei pentru această perioadă a anului și pentru prima jumătate a primăverii, în principal din cauza lipsei de aer rece.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Zodiile care vor reuși în viață până la sfârșitul lunii mai. Racii au doar motive de bucurie
Capital.ro
Românii care trebuie să plătească suprataxă. Se achită obligatoriu. Nimeni nu este iertat
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când intră, de fapt, banii pentru alocaţii, pensii, şomaj şi indemnizaţii în mai
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român este primul client din lume care a cumpărat un model Lamborghini de lux. Cât costă bolidul
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de fricos e Putin. A fost panică la Kremlin din cauza unui cadou
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Mesajul de ADIO transmis de Cristian Porneală, înainte să-și pună capăt zilelor: 'Vă rog să nu veniți la înmormântarea mea'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. A cucerit toată lumea încă din copilărie. A plecat la îngeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
BREAKING NEWS! Demiteri MASIVE în Guvern! Nume mari părăsesc Guvernul Ciolacu
MediaFlux
Ministerul Muncii anunță când se plătesc pensiile, alocațiile și drepturile sociale, în luna mai! Răsturnare pentru milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat