PROGNOZA TOAMNEI 2024. Climatologii anunţă furtuni violente în România: „Va trebui să ne adaptăm la fenomenele extreme”

Roxana Bojariu anunţă că furtunile foarte intense vin pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general.
Filip Stan
12 sept. 2024, 09:47
PROGNOZA TOAMNEI 2024. Climatologii anunţă furtuni violente în România:

PROGNOZA TOAMNEI 2024. Ultimele luni au înregistrat recorduri absolute, iar seceta a dus la distrugeri majore. La început de toamnă însă un ciclon face ravagii în vestul Europei. Climatologul Roxana Bojariu a explicat joi că, din cauza schimbărilor climatice, în acest anotimp ne putem confrunta cu furtuni foarte puternice și că va trebui să ne adaptăm.

Ploile vor rămâne, dar temperaturile cresc, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni. La sfârșit de săptămână, însă, aerul rece dinspre vestul Europei va pătrunde și la noi, iar situația este, totuși, una normală pentru toamnă. A fost ce a fost până acum prima săptămână, prima parte din septembrie destul de caldă, foarte caldă. Dacă vorbim de toamnă, climatic vorbind, este un anotimp ca și primăvara, de tranziție, astfel că variabilitatea este mult mai mare, în sensul în care pot să alterneze destul de rapid perioade foarte calde cu perioade foarte reci. De fapt, se rearanjează circulația atmosferică dinspre sezonul cald spre sezonul rece și atunci pot coexista astfel de tipuri de circulație și pentru sezonul cald și pentru sezonul rece. E un lucru bun că avem precipitații acum. Probabil că vom mai avea în această toamnă”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Antena 3.

Toamna aduce prima zăpadă în București. Meteorologii AccuWeather anunță când va ninge în Capitală și în restul țării

Întrebată dacă aceste precipitații mai pot salva culturile, Bojariu a explicat că „nu mai e un impact direct asupra culturilor deja semănate”, dar că „am putea avea un început de nou an agricol care să favorizeze aceste însămânțări ale culturilor de toamnă, astfel încât la anul să avem o situație mai bună”.

Anul agricol s-a încheiat la sfârșitul lunii august și începe noul an agricol. E adevărat că nu mai avem un impact direct asupra culturilor deja semănate, pentru că deja lucrurile sunt clare cu ele, dar am putea avea un început de nou an agricol care să favorizeze aceste însămânțări ale culturilor de toamnă, astfel încât la anul să avem, totuși, o situație mai bună, mai ales dacă resursa de apă din sol ce reface și s-a refăcut o parte, evident, prin precipitații. Ploile de toamnă care vor veni sperăm să fie cu adevărat acele ploi care să se infiltreze lent în sol și să aducă o încărcare eficientă a solului cu apă”, a mai spus climatologul.

De asemenea, a avertizat că în această toamnă ne-am putea confrunta cu furtuni foarte puternice, din cauza încălzirii globale.

Nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale, care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă, de energie, în general. Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară. Avem, practic, evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar, pe de altă parte, va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale, care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme”, a conchis Roxana Bojariu.
PROGNOZA TOAMNEI 2024. Accuweather anunţă caniculă, ninsori și „freezing rain”

Prognoza Accuweather actualizată pentru toamna 2024 în România. În următoarea perioadă, vremea va fi caniculară, iar a doua parte a toamnei va aduce precipitații sub formă de ninsoare și fenomenul numit „freezing rain”. Atât în București, cât și în marile orașe ale României vremea va oscila. Datele meteorologice se regăsesc mai jos, în articol.

Prognoza Accuweather a fost actualizată pentru toamna acestui an. Atât în București, cât și în marile orașe ale țării vremea va oscila. Dacă în prima parte a anotimpului ne vom aștepta la o vreme caniculară, cu temperaturi ridicate și minime care nu scad sub 9 grade Celsius, în octombrie și noiembrie situația va sta diferit. Tot în a doua parte a toamnei va reveni fenomenul numit „freezing rain” („ploaie înghețată”).

În luna septembrie, temperaturia maximă va atinge 31 de grade Celsius, în București. Minima nu va coborî sub 9 grade Celsius. În anumite zile din septembrie, meteorologii anunță ploi.

Situația se schimbă în luna octombrie 2024. Dacă în prima săptămână a lunii octombrie sunt anunțate zile senine, din data de 8 octombrie se vor înregistra ploi. Temperatura maximă va fi de 25 de grade Celsius, iar cea minimă ajunge la 1 grad Celsius, spre finalul lunii.

Un val de aer polar aduce ploi torențiale și vijelii în România. ANM a emis avertizare cod galben pentru centrul și sud-estul țării

În perioada 8 – 12 octombrie 2024, meteorologii Accuweather anunță precipitații. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 15 grade Celsius. Temperatura minimă va oscila între 8 și 10 grade.
În data de 25 octombrie 2024 va ploua, temperatura maximă va atinge 15 grade, iar cea minimă va ajunge la 5 grade Celsius.
Spre finalul lui octombrie 2024, temperaturile minime vor fi între 1 și 5 grade Celsius.

„Freezing rain” în noiembrie 2024, în România


Luna noiembrie 2024 readuce fenomenul numit „freezing rain”. Practic, temperaturile negative de la sol vor transforma picăturile de ploaie în gheață. Potrivit meteorologilor Accuweather, acest fenomen va fi observat pe 16 și 30 noiembrie. Temperaturile maxime se vor situa între 4 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi sub pragul de îngheț.

16 noiembrie 2024: fenomenul ploii înghețate va avea loc în București. Temperatura maximă va fi de 7 grade Celsius, iar cea minimă va ajunge la -2 grade Celsius;
29 noiembrie 2024: „freezing rain” în București, temperatura maximă va fi de 10 grade Celsius, iar cea minimă va ajunge la -4 grade;
30 noiembrie 2024: sunt anunțate ninsori în Capitală, iar temperatura maximă și minimă va fi de 4 grade Celsius.
Accuweather: prognoza pentru luna noiembrie 2024

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Locul din România pe care trebuie să-l vizitezi în această toamnă. I se spune mica Romă
Capital.ro
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
Playtech.ro
Adelina Chivu și Mihai Morar prezintă X Factor România. Bruneta se întoarce la TV, după 16 ani de pauză
DailyBusiness
Finanțele României, în alertă! Economistul-șef BCR dezvăluie măsura care ar putea PREVENI catastrofa economică
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Parfumul perfect în funcție de zodie. Ce ți se potrivește cel mai bine
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Filmul crimelor „trase la indigo”, din Constanța. Descoperirea făcută de anchetatori în buzunarul Denisei, una dintre tinerele ucise de Șacalul
Capital.ro
Se schimbă harta Europei. Planul propus de Ungaria: UE are nevoie de prospețime
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Adolescenți din Prahova cercetați după furtul unei mașini și provocarea unui accident
MediaFlux
DOLIU PREZIDENȚIAL! A MURIT fostul PREȘEDINTE! Dumnezeu să-l ierte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...