PROGNOZA VARĂ 2022. Directoare în Administrația Națională de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a declarat că ”numărul de zile cu vreme care să pună probleme pentru traficul rutier, în zonele montane înalte, extrem de expuse, cum este zona Bâlea Lac, este unul semnificativ.”
”În acest sens aș vrea să spun că data consemnată pentru cea mai târzie ninsoare în zona montană înaltă este undeva la sfârșitul lunii iulie. Data celei mai timpurii ninsori pentru aceeași zonă este consemnată la 1 august” a spus Gabriela Băncilă, la DCNews.
”Cu alte cuvinte, precipitațiile sub formă de ninsoare, statistic vorbind, pot să se întâmple în orice zi a anului, indiferent că vorbim despre mijlocul verii” spune directoarea din ANM.
Vorbind despre vremea în luna iunie, Gabriela Băncilă a declarat că este greșit percepută ca fiind o lună cu temperaturi ridicate de vară, fiind o lună cu vreme capricioasă și ploi, în care alternează zilele calde cu zilele reci.
Gabriela Băncilă spune că e indicat să mai ținem aproape hainele de primăvară, pentru că prima lună a verii, iunie, ”climatologic vorbind, poate să păstreze din caracteristicile sezonului anterior.”
”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă.
Primul COD ROŞU de fenomene extreme al anului a fost emis duminică seară. Celulă de criză la Guvern VIDEO
”Luna iunie este cea mai ploioasă în țara noastră” spune directorul din ANM, asta deși, la nivel de percepție, vara este însorită, cu vreme caldă sau călduroasă. ”Ei bine, nu este așa, este o percepție total greșită pentru că statistica arată că luna iunie este cea mai instabilă lună a anului în țara noastră, ceea ce înseamnă că zilele în care-și fac apariția furtunile, cu tunete și fulgere sau în care acționează sisteme frontale ce determină precipitații chiar abundente este un tipar de vreme specific sau normal pentru luna iunie. Este adevărat că temperaturile sunt în creștere și-n luna iunie pot fi înregistrate temperaturi de peste 35 de grade, pragul caniculei” a spus meteorologul, director în ANM.
Ne aşteaptă ani de foc în viitorul apropiat! Cel puţin aşa susţin specialiştii, chiar dacă pare greu de crezut, judecând după ultimele zile de început de vară cu ploi şi furtuni. „Vorbim, pe fondul creşterii temperaturii medii globale, de mai multă cantitate de vapori de apă în sistem, această energie suplimentară pe care sistemul o are. Ingredientele de bază pentru apariţia unor furtuni violente sunt, printre altele, o temperatură ridicată şi o cantitate suficientă de vapori de apă. Ceea ce se întâmplă în aceste zile în ţara noastră poate fi o consecinţă a creşterii temperaturii medii globale. Avem episoade de vreme stabilă cu vreme instabilă, vreme rece cu vreme caldp. Dar peak-urile a ceea ce înregistrăm în aceste episoade alternate sunt deosebit de ridicate, ceea ce duce şi la efecte inclusiv socio-economice. Vara lui 2022 se preconizează a fi în continuare o vară a extremelor” a declarat Gabriela Băncilă, director în ANM, pentru Realitatea TV.
Meteorologul Băncilă a vorbit, în exclusivitate şi cu Val Vâlcu la DC News despre vremea lunii iunie, punând accent și pe problema schimbărilor climatice. Chiar dacă în luna iunie vom avea vreme uşor capricioasă, se estimează că verile din următorii ani vor fi tot mai fierbinţi şi vom suferi de caniculă din ce în ce mai mult.
Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie 2022. Temperaturi în prag de caniculă, dar şi furtuni
În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1 ° C – o creștere comparabilă cu media globală. Totuși, creșterile temperaturii nu sunt uniforme, în funcție de factorii locali, ele variază ca magnitudine, pe regiuni și în funcție de anotimp. De exemplu, începând din 1961 și până în prezent, mediile temperaturii aerului au crescut cu 2-3 grade Celsius, în cazul verii, în regiuni din sudul țării.
Pentru viitorul apropiat (2023-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4 ° C în cel mai pesimist scenariu. Diferențe climatice mari sunt așteptate de la mijlocul secolului XXI către sfârșitul său. Pentru scenariul pesimist, creșterea medie a temperaturii pentru România poate atinge aproximativ 8 ° C în lunile de vară (august).