Valoarea totală a programului depăşeşte 9,41 milioane de euro, acesta fiind lansat luni într-o conferinţă de specialitate, scrie Agerpres.
Programul beneficiază de finanţare prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European /SEE/, derulat de Ministerul Economiei, în calitatea sa de Operator de Program, iar obiectivul specific este reducerea amprentei de CO2, prin economia de energie în industrie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Potrivit iniţiatorilor, Programul „Eficienţă Energetică în Industrie pentru IMM-uri” acordă prioritate proiectelor ce asigură cea mai mare reducere a emisiilor de CO2 în raport cu resursele financiare alocate programului de granturi (tCO2/1.000 euro).
Finanţarea este de tip nerambursabil şi constă în decontarea, în baza unei scheme de ajutor de stat pentru eficienţă energetică, a cheltuielilor eligibile făcute pentru realizarea proiectului. Practic, sunt finanţate proiecte care răspund obiectivelor şi se încadrează în grila de evaluare tehnică şi financiară.
Valoarea totală a programului este de 9.411.765 euro, din care 8.235.294 euro reprezintă fonduri SEE, iar 1.411.765 euro cofinanţare.
Cuantumul finanţărilor nerambursabile pe proiect sunt de minimum 200.000 de euro şi maximum 700.000 de euro. Perioada estimată de depunere a proiectelor este ianuarie – aprilie 2014, în timp ce intervalul de derulare a programului este 2013 – 2016.
Aplicanţii eligibili sunt IMM-urile cu cel puţin doi ani de activitate, iar cofinanţare va fi acordată în baza unei Scheme de Ajutor de Stat pentru Eficienţă Energetică, aprobată de Ministerul Economiei.
Valoarea avansului poate fi de până la 30% din totalul proiectului şi va fi menţionată în contractul de finanţare, în funcţie de punctajul obţinut în ultima etapă a evaluării şi selecţiei proiectului propus.
Statele Donatoare în cadrul programului (Regatul Norvegiei, Islanda, Liechtenstein) au încheiat cu România Memorandumul de Înţelegere prin care Ministerul Economiei a fost desemnat Operator de Program pentru Programul cu finanţare MF SEE ‘Eficienţă Energetică’, aprobat la data de 1 octombrie 2013.
Conferinţa de lansare a noului program de finanţare a fost organizată luni, în Bucureşti, şi a fost prima dintr-o serie de patru evenimente similare ce se vor desfăşura în decursul lunii februarie în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi.
Obiectivele europene şi, implicit, ale României, sunt ca, până în anul 2020, faţă de anul de referinţă 1990, să aibă loc o reducere cu cel puţin 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră /GES/, o creştere cu 20% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie al UE, precum şi o majorare cu 20% a eficienţei energetice.