Program de investiții de 13 miliarde de lei pentru investiții în infrasctructura sanitară, anunțat de Ministerul Sănătății. Finanțarea vine de la Banca Europeană de Investiții

Ministerul Sănătăţii anunţă joi, că au fost emise primele avize de oportunitate din programul de 13 miliarde de lei cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru infrastructura medicală.
Mircea Filipescu
19 sept. 2024, 18:05
Program de investiții de 13 miliarde de lei pentru investiții în infrasctructura sanitară, anunțat de Ministerul Sănătății. Finanțarea vine de la Banca Europeană de Investiții

Ministerul Sănătăţii anunţă că printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise astăzi de Ministerul Sănătăţii se numără: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Spitalul Orăşenesc din Vişeul de Sus, Spitalul Municipal din Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandescu” din Bucureşti.

Valoarea totală a proiectelor care au primit undă verde de la Ministerul Sănătăţii astăzi este de 2 miliarde de lei.

O comisie mixtă de experţi în fonduri europene şi experţi de la Ministerul Sănătăţii va evalua proiectele de finanţare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Evaluarea solicitărilor depuse de beneficiari continuă până la data de 15 octombrie 2024.

”Astăzi au fost emise primele avize de oportunitate dintr-un nou program pe care îmi place să-l numesc fratele puțin mai mare al PNRR! – Programul Național de Investiții în Infrastructura Sanitară (PNIIUS)

Doar astăzi au fost eliberate avize în valoare de 2 miliarde de lei pentru peste 25 de spitale unde se vor realiza lucrări de reabilitare, dotare și extindere.

Prin PNRR direcționam 11 miliarde de lei în sănătate, prin PNIIUS alte 13 miliarde de lei vor finanța spitale noi, cu dotări de ultimă generație, obiective reabilitate și digitalizarea acestora Da!

Avem peste 150 de cereri de finanțare depuse și în mai puțin de două luni vom vedea exact eligibilitatea acestora!

Citește și: Rezidenţiat 2024. Ce trebuie să ştie studenţii pentru examenul din noiembrie, anunţul momentului

Când am început să implementăm PNRR în Sănătate am câștigat cu toții. Românii au câștigat primele spitale publice construite de la zero în sistemul public (din ultimii 35 de ani), medicii au câștigat dotări, digitalizare și un sistem de care pot fi puțin mai mândri. Noi, la Ministerul Sănătății și la ministerele partenere am câștigat o experiență neprețuită și o echipă minunată care spune ce face și face ce spune.

Ce vreau să spun este că suntem pe drumul cel bun și că le mulțumesc foarte mult colegilor de la MIPE cu care am lucrat foarte bine în ultimele luni. Împreună ne facem bine! Cu încredere!”, a scris secretarul de stat Alexandru Rogobete, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Alexandru Rafila a apreciat că programul va aduce efecte concrete pentru sistemul de sănătate, dar şi pentru pacienţi.

”Mă bucur că punem în linie dreaptă un proiect interministerial care produce efecte concrete pentru sistemul public de sănătate, pentru spitale, pentru pacienţi şi medici. Nu am fi reuşit să lansăm avizele de oportunitate fără sprijinul domnului ministru Adrian Câciu şi al colegilor domniei sale de la MIPE, cărora le mulţumesc pe această cale”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că, în valoare absolută, programul este comparabil cu PNRR.

Citește și: Alexandru Rafila, apel către populație să se vaccineze antigripal: Invităm lumea să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru prescripţia vaccinului gripal

”Sunt sigur că ambele programe vor continua concomitent pentru a aduce peste 25 de miliarde de lei direct în sistemul de sănătate public”, a subliniat ministrul.

Programul are un buget total de 13 miliarde de lei şi perioada de implementare 2024-2030. Toate tipurile de unităţi sanitare publice: spitale orăşeneşti, spitale municipale, spitale judeţene şi institute se află printre categoriile de beneficiari.

Similar cu programul PNRR în Sănătate, PNIIUS finanţează construcţii noi de spitale, dar şi extinderea şi dotarea acestora, lucrări de modernizare şi/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcţiilor existente şi nu în ultimul rând lucrări şi dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică şi tranziţie verde.

Spitalele judeţene, spitalele de specialitate şi spitalele clinice şi clinice de urgenţă pot primi 2 miliarde de lei, fonduri destinate în valoare maximă eligibilă.

Spitalele municipale pot primi 350 de milioane de lei în valoare maximă eligibilă, în timp ce spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei.

O comisie mixtă de experţi în fonduri europene şi experţi de la Ministerul Sănătăţii va evalua proiectele de finanţare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citește și: S-a descoperit un nou sistem de grupe sanguine! Cine câștigă din asta

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Ordin UE. Buletin și permis digital pentru toți cetățenii. România trebuie să aplice până în 2026
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți