Programul, implementat de World Vision sub numele de „Mame pentru viață. Viață pentru mame”, a fost lansat luni la Camera Deputaților.
„Dacă ar fi să spun foarte repede ce avem nevoie să se schimbe în România ca mamele să fie altfel tratate un singur cuvânt mi-ar veni în minte — respect, pentru că mamele, indiferent din ce mediu vin, sunt cele care aduc pe lume și cresc copii, iar pentru asta merită să fie respectate (…). Cred că aici putem să facem o diferență, educând mamele și ajutând profesioniștii, nu arătând către profesioniști cu acuze, ci ajutându-i să înțeleagă că rolul nostru ca societate civilă, ca profesioniști trebuie să se schimbe, pentru că nevoile societății contemporane sunt altele”, a declarat directorul executiv al Fundației World Vision România, Daniela Buzducea, la lansarea proiectului.
Managerul de proiect, Cornelia Paraschiv, a susținut că acesta se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile, din trei județe — Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.
Cele trei județe au fost selectate pe baza ratei de sărăcie și a mortalității materne. În județul Dolj, rata mortalității materne este de patru ori mai mare decât rata națională, în timp ce în Vâlcea și Vaslui este de două ori mai mare.
Intervențiile din cele 30 de comunități vor contribui la îmbunătățirea competențelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre și post natale.
Prin proiect vor fi desfășurate campanii educaționale, va fi facilitată legătura femeilor cu cadrele medicale și vor fi folosite diverse soluții tehnologice. 225 de furnizori de servicii medicale din aceste județe, dar și primăriile locale vor fi incluși în proiect.
Grupurile țină sunt medicii de familie/medicii de planificare familială, asistentele medicale, asistentele comunitare, moașele, obstetricienii din zona de proximitate urbană; 15.000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani, și autoritățile locale din cele trei județe.
Acțiunile se vor concentra pe dezvoltarea și promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme online, facilitarea accesului la îngrijire maternală, capacitatea autorităților locale și centrale pentru a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la serviciile de sănătate maternă și de planificare familială integrate.
Programul se va desfășura în următorii trei ani și este finanțat din fonduri obținute de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari.
Citeşte şi OMS: Mortalitatea din cauza malariei a scăzut cu 60% în ultimii 15 ani