Program de reducere a ratei mortalităţii materne pentru 15.000 de femei

Un număr de 15.000 de femei din județele Vâlcea, Dolj și Vaslui vor beneficia de un program de reducere a ratei mortalității materne, care își propune să dezvolte un model de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă și asistența gravidelor în zonele defavorizate.
Iulian Tudor
15 mart. 2016, 06:39
Program de reducere a ratei mortalităţii materne pentru 15.000 de femei

Programul, implementat de World Vision sub numele de „Mame pentru viață. Viață pentru mame”, a fost lansat luni la Camera Deputaților.

„Dacă ar fi să spun foarte repede ce avem nevoie să se schimbe în România ca mamele să fie altfel tratate un singur cuvânt mi-ar veni în minte — respect, pentru că mamele, indiferent din ce mediu vin, sunt cele care aduc pe lume și cresc copii, iar pentru asta merită să fie respectate (…). Cred că aici putem să facem o diferență, educând mamele și ajutând profesioniștii, nu arătând către profesioniști cu acuze, ci ajutându-i să înțeleagă că rolul nostru ca societate civilă, ca profesioniști trebuie să se schimbe, pentru că nevoile societății contemporane sunt altele”, a declarat directorul executiv al Fundației World Vision România, Daniela Buzducea, la lansarea proiectului.

Managerul de proiect, Cornelia Paraschiv, a susținut că acesta se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile, din trei județe — Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.

Cele trei județe au fost selectate pe baza ratei de sărăcie și a mortalității materne. În județul Dolj, rata mortalității materne este de patru ori mai mare decât rata națională, în timp ce în Vâlcea și Vaslui este de două ori mai mare.

Intervențiile din cele 30 de comunități vor contribui la îmbunătățirea competențelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre și post natale.

Prin proiect vor fi desfășurate campanii educaționale, va fi facilitată legătura femeilor cu cadrele medicale și vor fi folosite diverse soluții tehnologice. 225 de furnizori de servicii medicale din aceste județe, dar și primăriile locale vor fi incluși în proiect.

Grupurile țină sunt medicii de familie/medicii de planificare familială, asistentele medicale, asistentele comunitare, moașele, obstetricienii din zona de proximitate urbană; 15.000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani, și autoritățile locale din cele trei județe.

Acțiunile se vor concentra pe dezvoltarea și promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme online, facilitarea accesului la îngrijire maternală, capacitatea autorităților locale și centrale pentru a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la serviciile de sănătate maternă și de planificare familială integrate.

Programul se va desfășura în următorii trei ani și este finanțat din fonduri obținute de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari.

Citeşte şi OMS: Mortalitatea din cauza malariei a scăzut cu 60% în ultimii 15 ani

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Costuri enorme pentru autostrăzile din România: Impactul pandemiei și războiului asupra prețurilor construcțiilor
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...