Program de specializare pentru medici în prevenirea şi tratarea bolilor tropicale (proiect)

Un program de pregătire ce îşi propune formarea de medici cu competenţă în domeniul medicinii de călătorie, dar şi creşterea numărului de consultaţii înaintea unor deplasări în străinătate va fi implementat în două centre medicale din Bucureşti şi Constanţa.
Filip Stan
22 aug. 2018, 08:15
Program de specializare pentru medici în prevenirea şi tratarea bolilor tropicale (proiect)

„Până nu de mult, medicina de voiaj se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului. În ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat considerabil şi mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apare în călătoriile internaţionale. Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoaştere şi o implicare suplimentară a medicilor în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea corectă a acestor afecţiuni”, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Conform proiectului de act normativ, programul de studii complementare în domeniul prevenirii patologiilor asociate călătoriilor internaţionale cuprinde elemente educaţionale necesare însuşirii abilităţii de a acorda consultaţia înainte de plecare în scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobândite.

Structura şi conţinutul cursului sunt bazate pe datele publicate recent în tratate şi reviste de profil, iar centrele în care se va desfăşura sunt Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. „Matei Balş” şi Universitatea Ovidius Constanţa.

Programul este destinat medicilor din specialităţi precum boli infecţioase, medicina de familie, medicina internă, pediatrie şi are o durată de patru săptămâni, pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Potrivit Agerpres, prelegerile vor fi susţinute de lectori din cele două centre universitare, cadre didactice cu experienţă, dar şi de medici care sunt deja implicaţi în activitatea specifică medicinii de călătorie – medici specializaţi în medicina aeronautică şi spaţială, vaccinologie, medicina tropicală, epidemiologie, sănătate publică.

Activitatea practică va include prezentarea de cazuri clinice teoretice, interactive, sub forma exerciţiilor, dar şi cazuri clinice ale pacienţilor internaţi în spitalele de boli infecţioase. Discuţiile în plen se vor referi la situaţii delicate privind consilierea înaintea călătoriei.

Examenul pentru obţinerea atestatului de studii complementare în medicina de călătorie va consta într-o probă scrisă. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuie să obţină cel puţin 70% din punctajul acordat, potrivit proiectului.

Atestatul dobândit conferă medicului dreptul de a acorda consultaţii în domeniul medicinii de călătorie, cu obligativitatea actualizării cunoştinţelor prin cursuri organizate în centrele respective, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost afişat pe site-ul MS marţi, iar timp de zece zile se pot face propuneri.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București