În urmă cu câţiva ani, la fiecare ploaie mai puternică, deplasarea prin Bucureşti era o corvoadă din cauza acumulărilor de apă de pe carosabil și trotuare care îngreunau circulația șoferilor și a pietonilor. Situaţia a fost amplificată ţinând cont de faptul că, în ultimii doi ani, au fost înregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat căderi de apă cu mult peste mediile multianuale normale.
Însă, în urma investițiilor în modernizarea și întreținerea sistemului de canalizare, astfel de probleme au început să apară doar sporadic. Mai mult, chiar atunci când apar anumite probleme punctuale ele sunt rezolvate într-un timp scurt, astfel încât nu perturbă viața orașului, informează ApaNova Bucureşti.
Operatorul de apă-canal din Capitală spune că pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare a fost curățată caseta de sub Dâmbovița. „La preluarea de către Apa Nova București, aceasta nu mai avusese parte de lucrări de întreținere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%. După curățarea de către Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apă echivalente cu volumul Lacului Morii (în august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului”, explică ApaNova.
Conform sursei citate, inundarea subsolurilor imobilelor de locuinţe poate fi prevenită şi printr-o metodă inovativă. Astfel, ApaNova Bucureşti derulează în prezent un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a unor dispozitive care previn inundaţiile.
Acum multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate greșit așa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare. Clapetele de sens se montează pe instalația interioară de canalizare (instalația care aparține proprietarilor de clădiri) și este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii să ia în calcul poziția clădirii față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete.
La ultima ploaie puternică din Capitală, s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor, informează ApaNova.