Persoanele în vârstă, bolnavii cronici și lucrătorii esențiali vor avea, în continuare, prioritate;
E puțin probabil ca multe persoane din etapa a 3-a să reușească să se vaccineze încă din luna martie.
În luna aprilie, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin, conform datelor de livrare anunțate de coordonatorii campaniei de vaccinare;
Accelerarea imunizării vine într-un moment în care numărul de infectări crește vertiginos;
Pe platforma oficială de programare a fost lansată lista de așteptare. Introducerea acestei modalități reprezintă declanșarea etapei a treia de vaccinare, a populației generale, dar fără a limita accesul cu prioritate al persoanelor în vârstă, bolnavilor cronici și lucrătorilor esențiali la programare.
“Lista de așteptare a devenit operațională din data de 15 martie. Pe lângă centrele active, funcționale la acest moment, se vor regăsi în platforma de programare și celelalte centre care sunt prevăzute pentru actuala campanie de vaccinare, care urmează a fi operaționalizate și deschise pe măsură ce noi vom avea dozele disponibile”
Din declarațiile oficialilor care administrează campania de vaccinare, conferințele de presă, interviuri și declarații, am extras 7 sfaturi folositoare pentru înscrierea pe listele de așteptare, în cazul în care sunteți o persoană care face parte din etapa a treia și doriți să vă vaccinați.
PROGRAMARE VACCINARE 1. Înainte de înscriere e bine să luați decizia dacă vreți să vă vaccinați repede sau cu un anumit vaccin.
Cei care vor să se vaccineze repede o pot face cu AstraZeneca, o soluție de imunizare care nu e populară și în jurul căreia s-au creat multe discuții legate de efectele adverse, existând și loturi de vaccin cu probleme.
Pe de altă parte, la nivelul întregii țări, sunt 180 de centre de vaccinare cu AstraZeneca și, mai ales, în cele din provincie mai sunt locuri libere.
PROGRAMARE VACCINARE 2. Persoanele din etapa a 3-a care vor să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna trebuie să aștepte o perioadă mai lungă până vor avea posibilitatea să se programeze.
Cererea e foarte mare. Vestea bună e că în luna aprilie, 2,1 milioane de doze de vaccin Pfizer și 300.000 de Moderna vor ajunge în România. AstraZeneca, puțin sub un milion de doze.
“Noi ne dorim ca persoanei înscrise în lista de așteptare, pe lângă numărul de oameni înscriși la acel centru, să-i oferim și un orizont de timp când se va putea vaccina. Aceasta e informația pe care noi o considerăm importantă”, a declarat Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului de coordonare a vaccinării.
PROGRAMARE VACCINARE 3. Cum se face înscrierea pe lista de așteptare:
Îți faci cont pe platforma de programare;
Dai click pe “lista de așteptare”;
Alegi centrul la care vrei să te vaccinezi. Ar fi bine să ai câteva pregătite înainte, un minim de cinci;
Îți validezi alegerea, probabil printr-un click pe un buton de validare a acesteia;
După validare ar trebui să primești sau să se afișeze un mesaj cu poziția de pe listă, adică numărul de persoane înscrise și programate înaintea ta și o estimare a timpului de așteptare până când îți vine rândul, cel puțin, așa au promis autoritățile;
În cazul în care timpul de așteptare ți se pare prea mare, ar trebui să poți anula înscrierea și să reiei procedura, căutând un alt centru de vaccinare;
PROGRAMARE VACCINARE 4. Poziția pe lista de așteptare nu e fixă.
O persoană din etapa a treia ar putea fi împinsă mai jos, în cazul în care la acel centru se înscriu persoane din etapa a 2-a. Timpul de așteptare ar putea să se prelungească. Dar există posibilitatea și de avansare pe listă, dacă mai multe persoane care nu vin la programare.
PROGRAMARE VACCINARE 5. Cum alegi vaccinul.
Deși autoritățile nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, e bine de știut că din motive de logistică centrele de vaccinare sunt desemnate de la început să folosească doar un singur tip de vaccin.
Deci avem centre care injectează numai AstraZeneca, centre care injectează Pfizer și altele pentru Moderna. Un număr de centre au fluxuri pentru ambele vaccinuri genetice, Pfizer și Moderna.
Pentru a alege vaccinul există două mari posibilități:
6. Înscrierea unui minor pe lista de așteptare pentru vaccinare.
Adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer. Este singurul vaccin aprobat pentru minori.
Dacă se află în etapa a 3-a, acesta se înscrie pe listă, iar în momentul înscrierii ar trebui ca în platformă să vadă doar centrele care vaccinează Pfizer.
7. Aștept provincia.
Pentru cei care locuiesc în marile orașe, fac parte din etapa a 3-a și doresc să se imunizeze, indiferent de tipul de vaccin, cea mai bună soluție este să aleagă centre la o distanță mai mare de aglomerările urbane.
Puteţi citi articolul integral AICI.