Programatorii români au avut acces la date confidenţiale fără autorizaţie. Guvernul suedez riscă o moţiune de cenzură

Guvernul suedez ar putea fi vizat de o moţiune de cenzură după ce presa a scris că programatori români şi cehi au avut acces, fără autorizaţie, la datele personale ale multor cetăţeni suedezi şi chiar la informaţii de securitate, relatează Bloomberg.
Iulian Tudor
25 iul. 2017, 07:13
Programatorii români au avut acces la date confidenţiale fără autorizaţie. Guvernul suedez riscă o moţiune de cenzură

Publicaţiile TT, Expressen şi Svenska Dagbladet au scris că mai multe partide din Parlamentul suedez – Moderaţii, Partidul de Centru şi Partidul de Stânga – iau în calcul posibilitatea de a cere o moţiune de cenzură vizând miniştrii implicaţi în scandal.

Premierul suedez Stefan Lofven a declarat că Guvernul său încearcă să protejeze informaţiile confidenţiale şi să minimalizeze impactul unui contract de externelizare în IT, care ar fi putut permite unor puteri străine să acceseze date secrete.

Administraţia sa va ancheta acordul încheiat de Agenţia suedeză de Transport, după ce informaţii clasificate din registrele şi sistemele sale au fost administrate ilegal, a spus Lofven într-o conferinţă de presă organizată luni la Stockholm. De asemenea, Guvernul intenţionează să înăsprească regulile existente pentru externalizare, potrivit news.ro.

Premierul a descris incidentul drept „grav” şi a subliniat că Guvernul îşi ia angajamentul să se asigure că oamenii “sunt siguri că informaţiile lor personale şi alte informaţii sensibile sunt administrate corect”. Agenţia suedeză de Transport, care în 2015 a externalizat operaţiunile IT către IBM, a fost criticată pentru că a ignorat avertismentele Serviciului suedez de Securitate.

Mai mult, agenţia a ocolit regulile pentru a externaliza contractul, în condiţiile în care IBM a folosit programatori din România şi Cehia. Astfel, persoane neautorizate ar fi avut acces la datele din registrul permiselor de conducere. Sâmbătă presa a scris că risca să fie compromisă şi securitatea unor informaţii despre personalul şi vehiculele militare, despre planurile de apărare şi de urgenţă.

Citeşte şi Scurgere catastrofală de date confidenţiale în Suedia, legată de externalizarea de servicii IT către români

Micael Byden, comandantul suprem al forţelor armate suedeze, a declarat luni că, deşi riscul ca informaţii confidenţiale să ajungă în mâinile greşite a fost mare, situaţia poate fi ţinută sub control. “Acesta este un incident grav. Dar, ţinând cont de ceea ce ştim acum, nu a avut un impact semnificativ asupra capacităţilor noastre operaţionale totale”, a adăugat el, informează news.ro.

Dezvăluirile subminează Guvernul, iar Lofven încearcă în prezent să limiteze impactul, înainte de alegerile de anul viitor. Suedia a înlocuit-o pe directoarea generală a Agenţiei de Transport, Maria Agren. De asemenea, ea a fost amendată de procurori cu aproximativ 7300 de euro, pentru că a administrat informaţii confidenţiale în mod neglijent. Scandalul ridică semne de întrebare şi în legătură cu rolul jucat de ministrul Infrastructurii, Anna Johansson, ministrul pentru Afaceri Interne, Anders Ygeman, şi ministrul Apărării, Peter Hultqvist.

Lofven a declarat luni că a fost informat despre posibila scurgere de informaţii în ianuarie, mult mai târziu decât o parte dintre miniştrii săi. Astfel, Hultqvist şi Ygeman ştiau încă din 2016, iar ministrul Justiţiei, Morgan Johansson, chiar din 2015, potrivit news.ro.

Întrebat dacă are încă încredere în membrii Cabinetului, Lofven a declarat că ar fi vrut să fie informat mai devreme, dar a dat asigurări că are încă încredere deplină în toţi miniştrii săi. Cu toate acestea, Guvernul va revizui politicile interne privind informaţiile, a precizat el.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Melania Trump va publica prima carte de memorii în această toamnă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!