Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), potrivit Mediafax.
Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educaţiei în acest sens, măsura ar urma să afecteze cinci instituţii de învăţământ superior din Capitală şi una din judeţul Ilfov.
CITEŞTE ŞI: Şase UNIVERSITĂŢI autorizate NU MAI POT ORGANIZA ADMITERE pentru că nu au solicitat evaluare
Astfel, la Universitatea Politehnica, ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.
În schimb, la Universitatea Bucureşti sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID).
Programele cu frecvenţă avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie – Chimie în limba engleză, Facultatea de Fizică – Fizică în limba franceză, Facultatea de Matematică şi Informatică – Matematică în limba franceză, Matematici aplicate în limba engleză, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia şi Facultatea de Litere – Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia.
În ceea ce priveşte programele de studii IFR şi ID ce umează să intre în lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administraţie şi Afaceri – Administraţie publică, Facultatea de Geografie – Geografie, Geografia turismului şi Geografia mediului, Facultatea de Matematică şi Informatică – Tehnologia informaţiei şi Matematică informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Psihologie.
La Academia Tehnică Militară din Bucureşti intră în lichidare patru specializări de studii cu frecvenţă de la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament – Instalaţii pentru construcţii, Chimie militară, Căi ferate, drumuri şi poduri şi Maşini şi utilaje de geniu.
La Universitatea „Spiru Haret” intră în lichidare două specializări: la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Constanţa – Administraţie publică (IF) şi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Blaj – Finanţe şi bănci (IFR).
Două programe, cu frecvenţă, intră în lichidare şi la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative – Economia mediului şi Economie şi afaceri internaţionale.
De asemenea, la Institutul Teologic Adventist din Cernica (judeţul Ilfov), intră în lichidare două programe – Limba şi literatura română şi Teologie adventistă didactică, ambele cu frecvenţă.