Programul ANAF de verificare a marilor averi nu a dat randamentul scontat: În 5 ani s-a încasat doar 2,6 milioane de lei

Programul demarat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în urmă cu 5 ani şi anume verificarea marilor averi nu a avut tocmai rezultatul aşteptat, chiar dacă campania de mediatizare a acestuia a fost una amplificată. În decurs de 5 ani de zile, ANAF a reuşit să încaseze de la persoanele fizice cu averi suma de 2, 6 milioane de euro ( mai puţin de 600.000 de euro). 
Filip Stan
10 mai 2016, 05:54
Programul ANAF de verificare a marilor averi nu a dat randamentul scontat: În 5 ani s-a încasat doar 2,6 milioane de lei

Activitatea de verificare a averilor a început în 2011, însă, potrivit declarațiilor oficialilor ANAF, primii doi ani au fost necesari pentru a pune la punct cadrul legislativ. Abia din 2013, s-a trecut la verificări propriu-zise, iar în 2014 au mai fost angajați 180 de inspectori pentru cele 7 structuri teritoriale de control.

În tot acest interval nu au lipsit, în schimb, mesajele dure de la vârful instituției. “Mulți dintre cei care se plimbă acum cu Ferrari sau mai știu eu ce și n-au fost întrebați dacă și-au fiscalizat veniturile să se aștepte la verificări”, declara, în 2014, potrivit presei, fostul șef al Fiscului.

Pe parcursul anului trecut, campania de mediatizare a programului de verificare s-a amplificat, fiind anunțate, periodic, noi loturi de 20 sau 30 de persoane care intrau în vizorul Fiscului, și a culminat, în august, când a fost demarat un alt program dedicat celor care nu pot justifica sume de la 50.000 lei în sus, scrie profit.ro.

Spre sfârșitul lui 2015, ANAF a comunicat că există 10 cazuri finalizate, unde s-au găsit 23,7 milioane lei nedeclarate. În raportul de activitate pentru anul trecut, publicat de ANAF la sfârșitul săptămânii trecute, este prezentată statistica Direcției de verificări fiscale.

“Din cele 11 avize de verificare emise în cursul perioadei 2014 – 2015, pentru 10 cazuri verificările fiscale au fost finalizate și au fost comunicate actele administrative fiscale, iar un caz este suspendat. Au fost constatate sume totale de 23,7 mil. lei reprezentând venituri a căror sursă nu a fost identificată, pentru care au fost stabilite sume suplimentare de plată cu titlul de impozit pe venit și obligații fiscale accesorii în valoare de 6,2 milioane lei, din care a fost încasată suma de 2,6 milioane lei”, arată documentul.

Prin urmare, impozitele stabilite în plus, în urma amplelor verificări, au fost de 6,2 milioane lei, iar bugetul a încasat efectiv doar 2,6 milioane lei. Suma este insignifiantă comparativ cu încasările anuale totale ale ANAF, care, anul trecut, de exemplu, au fost de 196,8 miliarde de lei.

Oficialii ANAF spun că rezultatele sunt cauzate de complexitatea verificărilor. De altfel, chiar în raportul citat se arată că “în anul 2015, au fost inițiate verificări fiscale prealabile documentare pentru un număr total de 349 de persoane fizice selectate, din care 319 contribuabili persoane fizice cu risc fiscal (PFRF) și 30 contribuabili cu averi mari (PFAM). Au fost analizate informațiile solicitate terților (bănci, instituții care gestionează registre de evidență a imobilelor și bunurilor mobile – terenuri, clădiri, autovehicule, nave, aeronave – oficiile registrului comerțului, organe fiscale teritoriale), în vederea identificării veniturilor obținute de persoanele verificate și a comparării acestora cu veniturile declarate”.

Chiar și în aceste condiții, rezultatele par modeste, având în vedere durata programului și resursele implicate.

Categoriile de persoane vizate sunt cele cu averi mari, cu notorietate sau care au un patrimoniu semnificativ, dar nu declară venituri.

ANAF verifică dacă există diferențe semnificative între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate. Dacă diferențele depășesc 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei, sunt continuate verificările, sunt notificați cei vizați și li se solicită documente pentru justificarea veniturilor.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu peste 1.000 de euro lunar. Se oferă și un bonus consistent la angajare, dar și alte beneficii
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB lansează biletele pentru meciul cu Olympique Lyon din optimile Ligii Europa
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe