Programul „Anghel Saligny”, care a rupt Coaliţia de guvernare, a trecut de Senat. Amendamentele USR au fost respinse

Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" a fost adoptat, luni, de Senat. Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativ-teritoriale pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.
Filip Stan
04 oct. 2021, 20:01
Programul

Programul „Anghel Saligny” a trecut de Senat. Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 25 de abţineri, plenul însuşindu-şi raportul de admitere al Comisiilor de buget-finanţe şi de administraţie.

Programul „Anghel Saligny” a trecut de Senat

Citeşte şi Programul de investiţii „Anghel Saligny” a fost publicat în Monitorul Oficial

Cele 16 amendamente depuse de USR PLUS la acest proiect au fost respinse. În cadrul programului se pot realiza construcţii noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţii, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente.

Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.

Categoriile de lucrări care vor putea fi finanţate prin Programul „Anghel Saligny” sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumuri publice încadrate ca drumuri judeţene, drumuri interes local şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje, puncte pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi racordare la sistemul de transport al gazelor naturale.

Pentru sistemele de canalizare şi staţiile de epurare a apelor uzate, beneficiarii trebuie să realizeze lucrările în maximum 2 ani de la data includerii în lista obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare.

Potrivit OUG, pentru sistemele de distribuţie a gazelor naturale contractele de finanţare se încheie după obţinerea autorizaţiei de construire.

Implementarea, monitorizarea şi verificarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale se realizează de către Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Energiei.

Senatorul PSD Maricel Popa a precizat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că Programul „Anghel Saligny” are votul favorabil al social-democraţilor, dar a atras atenţia că finanţarea nu trebuie acordată în funcţie de susţinerea politică a primarului localităţii.

„Toate comunităţile au nevoie de investiţii. (…) Apa, canalizarea, gazele nu sunt lux, ci o necesitate în comunităţile rurale”, a spus Maricel Popa.

Vicepreşedintele Senatului Nicolae Neagu (PNL) a anunţat susţinerea proiectului, subliniind că „toate comunităţile rurale îl aşteaptă”. „Nu contează ce primar conduce acum vremelnic o anumită comunitate”, a spus Neagu.

Tot în favoarea proiectului s-a pronunţat din partea UDMR senatorul Csaszar Karoly. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Claudiu Mureşan (USR), a menţionat că Programul „Anghel Saligny” a trecut „rapid” prin comisiile de specialitate ale Senatului, iar în actuala formă „nu este altceva decât PNDL”, motiv pentru care partidul său este împotriva acestui act normativ „incorect”.

„Ca PNDL 3 să devină ‘Anghel Saligny’ este de corectitudine, responsabilitate, de mecanisme de urmărire a proiectelor şi a banilor, de criterii de urmărire a priorităţilor şi de o metodă de verificare a eficienţei. Altfel, puteţi să-l numiţi Simona Halep, puteţi să-i spuneţi Gheorghe Hagi sau să-i spuneţi Mihai Eminescu. Dacă măcăne ca un PNDL, dacă merge şi zboară ca un PNDL, stimaţi colegi, chiar este un PNDL. Vedem cu toţi că PNDL Udrea s-a transformat în PNDL Dragnea, iar acum avem un PNDL Cîţu. (…) Singurul criteriu de alocare a banilor din acest program este pixul domnului ministru” , a susţinut Mureşan, exprimându-şi nemulţumirea că amendamentele USR au fost respinse, potrivit Agerpres. 

Citeşte şi Programul Anghel Saligny: 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, 4 milioane pentru fiecare comună şi 7 milioane de lei pentru fiecare oraş

Liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a replicat că la PNDL 2, cel puţin, rata de programe cu probleme a fost de doar 0,04%.

„Dacă zboară ca cineva care nu a văzut cinci primari la un loc în viaţa lui, dacă mănâncă ca un om care nu a văzut niciodată cinci primari la un loc în viaţa lui, atunci e USR. (…) Sigur că trebuie să existe criterii, ele sunt şi vor fi. (…) Nu cred că acest PNDL înseamnă bani pe care îi ia cineva şi face ce vrea cu ei. Există organe şi organisme care se ocupă şi de această chestiune. Mergeţi cu colegi ai dumneavoastră în localităţi rurale din România şi o să vedeţi ce a însemnat PNDL în acele localităţi. Nu criticaţi la grămadă. PNDL că e 1, 2 sau 3 înseamnă foarte mult pentru comunităţile locale. Înseamnă foarte mult pentru acei oameni şi aşteaptă lucruri complete şi primesc foarte mult legat de digitalizare, cum avem în acest PNDL, astfel încât o să meargă la toaleta din curte cu senzori de identificare facială”, a spus Romaşcanu.

Liderul grupului senatorial AUR, Claudiu Târziu, a solicitat, fără succes, retrimiterea la comisii a ordonanţei „pentru îmbunătăţirea acesteia”.

„Programul este foarte necesar. România aştepată o susţinere financiară pentru proiectele de care au nevoie, dar s-au comis câteva abuzuri grave. Banii au fost dirijaţi politic către primari ai partidelor de la putere. Nu s-au prioritizat programele. (…) Amendamentele care ar fi putut îmbunătăţi OUG au căzut. Nu avem cum să susţinem necondiţionat aprobarea programului ‘Anghel Saligny’. Ne vom abţine”, a spus Târziu, în plenul Senatului.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin