Tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde 2024. Anul acesta, programul are un buget de 2 miliarde de lei și oferă o finanțare de 30.000 de lei, nerambursabilă, pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei. Totodată, impune respectarea unor condiții clare.
Programul Casa Verde a adus oportunități importante pentru cei care optează pentru energia verde, punând la disopziție finanțări importante:
Finanțare totală – 30.000 de lei nerambursabil
Cei care vor să beneficieze de finanțare trebuie să contribuie cu cel puțin 3.000 de lei din fonduri proprii pentru a putea acoperi eventualele costuri suplimentare. Beneficiarii sunt obligați să colaboreze cu instalatori autorizați de ANRE și să aleagă baterii de stocare conforme cu standardele de siguranță.
Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, a vorbit despre importanța utilizării de baterii omologate și instalării acestora de către personal calificat.
„Achiziția și instalarea acumulatorilor sunt obligatorii în programul de anul acesta. Beneficiarii trebuie să fie precauți și să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranță, montate doar de instalatori calificați și autorizați de ANRE”, a precizat Albert Soare, fondatorul Kilowat, potrivit BZI.ro.
Documentele necesare pentru a aplica la programul Casa Verde sunt aceleași ca și în anii trecuți:
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a indicat că este posibilă adăugarea finanțării pentru acumulatori în cadrul programului.
„Vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice”, spune Neculaescu.
Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Greşeala care poate face inutilă toată investiţia
Este important de știut că, pe lângă beneficiile financiare, Casa Verde vine și cu o responsabilitate mare pentru beneficiari. Bateriile de stocare sunt esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice, permițând utilizarea energiei produse în exces în timpul zilei și reducând dependența de rețeaua națională.
Bateriile de stocare nu doar că oferă independență energetică, ci permite și vânzarea surplusului de energie în rețea, generând un posibil profit.
MIPE a anunțat că anul acesta, românii care locuiesc la casă vor beneficia de vouchere de peste 120.000 de lei pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor.
Vouchere sunt destinate pentru panouri solare, baterii de stocare, dar și pentru îmbunătățări energetice externe ale casei, având ca scop modernizarea și creșterea performanței energetice.