Ghidul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023 prevede o modificare majoră: introducerea parohiilor printre beneficiarii programului. De menţionat, însă, că, pentru a beneficia de aceşti bani, bisericile nu trebuie să aibă datorii la buget, să permită “accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat” și să respecte legislația specifică prosumatorilor, scrie economica.net
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se va ocupa în continuare de derularea acestui program, asta deși, din declarațiile din trecut al oficialilor, reieşea că analiza dosarelor se va face la nivel de primării, pentru a se evita lentoarea AFM, Autoritatea urmând să fie doar un ordonator de plăți. Totuși, ghidul lasă deschisă această posibilitate.
Citeste si Premieră în București: Blocurile din Sectorul 3 vor avea panouri fotovoltaice și pompe de căldură
“Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”, se arată în Ghidul de finanțare pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023.
Anul acesta, Guvernul alocă pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2 miliarde lei, deşi, anterior, premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei. ”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, declarase premierul Ciucă în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
Citeste si Vești bune pentru români! Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură