Programul cotelor de refugiaţi în UE se încheie după 2 ani de controverse

Solicitanţii de azil care ajung pe coastele italiene şi greceşti începând de miercuri nu vor mai fi vizaţi de cotele de repartizare în Uniunea Europeană, ajunse la final, în urma unei aplicări care a adâncit prăpastia între Est şi Occident pe tema migraţiei.
Filip Stan
26 sept. 2017, 16:31
Programul cotelor de refugiaţi în UE se încheie după 2 ani de controverse

Închiderea acestui program, adoptat în septembrie 2015, în toiul crizei migraţiei, marchează încetarea unei exceptări temporare de la ”sistemul de la Dublin” care prevede că ţara  UE în care soseşte azilantul este cea care-i soluţionează cererea de azil.

În total, aproximativ 29.000 de persoane au fost ”relocalizate” în Uniunea Europeană din Italia şi Grecia, prin aplicarea acestei derogări, pe o perioadă de doi ani, menită să ajute aceste ţări mediteraneene depăşite de afluxul de migranţi care fug din calea războiului sau mizeriei.

 Bilanţul pare slab în comparaţie cu obiectivul iniţial, care prevederea până la 160.000 de locuri, repartizate în funcţie de cote pe ţări, şi în contextul în care aproximativ 1,5 milioane de migranţi au ajuns pe coastele europene începând din 2015, potrivit news.ro

Cu toate acestea Comisia Europeană (CE) refuză să vorbească despre un eşec. „Din punctul nostru de vedere, programul de relocalizare a fost un succes”, a apreciat luni o purtătoare de cuvânt.

Cotele de imigranţi au fost mai puţine decât s-a prevăzut, dar obligaţia de relocalizare nu se termină

Bruxellesul subliniază că „relocalizările” nu s-au terminat, deoarece, în pofida faptului că cei care vor veni nu vor mai fi vizaţi, mai rămân „aproximativ 10.000 de solicitanţi de azil” eligibili în Grecia şi în Italia, care au sosit înainte de data-limită de 26 septembrie.

„Obligaţia de a-i relocaliza nu se opreşte după această dată”, insistă comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos.

Criticilor cu privire la aceste obiective neatinse, el le răspunde că realităţile de pe teren s-au schimbat mulţumită acordului din martie 2016 cu Ankara, care a condus la reducerea drastică a numărului sosirilor pe coastele elene.

O treime dintre cele 160.000 de locuri avute în vedere au fost astfel basculate în alte programe, în vederea primirii unor sirieni direct din Turcia. Iar în Italia, subliniază Comisia, majoritatea celor care sosesc nu răspundeau criteriilor planului, rezervat solicitanţilor de azil aproape sigură de obţinerea unei protecţii, cum sunt sirienii şi eritreenii, potrivit news.ro

„Numărul persoanelor relocalizate s-a dovedit mult mai slab” decât s-a prevăzut, spune Avramopoulos. „Justificarea ţine”, este de părere Yves Pascouau, un cercetător la Universitatea din Nantes, în vestul Franţei, şi un expert în probleme de migraţie. „Numai că trebuie să te repui în contextul din 2015, iar atunci cei 160.000 şi alţii erau în Grecia”.

În faţa dificultăţilor demarării „hotspot”-urilor – locurile de selectare a candidaţilor – şi a ritmului prea lent al locurilor făcute disponibile de către statele membre UE, cea mai mare parte a migranţilor şi-a continuat drumul către nordul Europei, inclusiv atunci când erau eligibili. „Ei s-au relocalizat cumva singuri”, explică Pascouau, „deci, din acest punct de vedere, nu putem vorbi de succes”.

Disensiuni între ţările membre

Planul, menit să încarneze solidaritatea europeană, a cristalizat rapid disensiuni între statele membre UE, „iar asta va lăsa urme importante”, subliniază cercetătorul. Comisia a lansat astfel, în iunie, proceduri de infringement vizând trei ţări din Europa Centrală şi de Est – Ungaria, Polonia şi Cehia – din cauza refuzului lor de a aplica cotele, al căror caracter obligatoriu tocmai a fost confirmat de către justiţia europeană.

 „Nu vrem să devenim ţări de imigraţie, nu vrem să avem populaţie mixtă” sau „elementul creştin îşi pierde rolul”, a clamat vineri premierul populist ungar Viktor Orban. „Relocalizările nu sunt un eşec total”, apreciază Pascouau, potrivit news.ro

În pofida dificultăţilor „hotspot”-urilor, planul a permis să se creeze pe teren ”un sistem operaţional în care autorităţile statelor membre şi agenţiile europene au reuşit să se coordoneze”, adaugă el, văzând în acest lucru „o experienţă care va servi în ceea ce urmează”.

Ceea ce urmează este o reaşezare a „sistemului de la Dublin”. Având în vedere dificultăţile cotelor temporare, ideea unui mecanism permanent de repartizare pare abandonată. Comisia propune de-acum să păstreze regula responsabilităţii ţărilor de sosire, dar alături de un ”mecanism corector” în cazul unui aflux masiv. În acest caz, obligaţia de ”solidaritate” va fi declanşată în cazul ţărilor cel mai puţin afectate.

Însă negocieri între statele membre nu duc nicăieri de peste un an, în contextul în care ţări ca Ungaria şi Polonia exclud în continuare să li se impună să primească vreun solicitant de azil.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”