„În bugetul pentru anul 2015 vom prevedea bani şi pentru programul de fertilizare in vitro. Acesta putând fi reluat de la anul. Spre deosebire de programul pilot, care a fost întrerupt în anul 2013 şi în urma căruia s-au născut 197 de copii, de data aceasta vor fi introduse în programul de fertilizare in vitro doar clinicile cu cea mai mare rată de succes. Am vorbit deja cu comisia de specialitate de la minister şi se ocupă deja de acest lucru. Programul este foarte bun şi de aceea am decis reluarea lui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de gandul, la lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate, eveniment la care a participat şi omologul său grec, Makis Voridis.
Întrebat ce nemulţumirile are legate de clinicile care au fost incluse în primul program de fertilizare in vitro, ministerul a răspuns: „Nu sunt nemulţumit. Vreau să reluăm programul şi aşa cum v-am spus am cerut specialiştilor de la minister să se ocupe de acest lucru. Vreau doar ca acele clinici să fie alese în funcţie de performanţe şi de rezultatele obţinute, iar banii să fie cheltuiţi mult mai eficient, pentru ca rezultatele să fie mult mai bune. În momentul de faţă discutăm ca statul să acopere doar procedura, dar, în funcţie şi de care va fi ponderea bugetară vom şi exact până unde putem acoperi. Noi credem că vom putea aloca chair mai mulţi bani în 2015, dar repet, totul depinde ponderea bugetară”.
Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită
Pe de altă parte, Bănicioiu a anunţat că MS este aproape de finalizarea a şase noi maternităţi, două dintre ele urmând să fie deschise în luna octombrie, în Capitală, fiind astfel rezolvată problema privind lipsa locurilor la Terapia Intensivă pentru nou-născuţi.
„Avem problema lipsei de locuri la Terapia Intensivă pentru nou-născuţi, dar niciodată nu ne-am pus problema că acest fapt nu se poate rezolva decât temporar sau prin soluţii de moment, ci prin soluţii permanente, care înseamnă finalizarea construirii de maternităţi”, a spus ministrul Sănătăţii.
Nicolae Bănicioiu a adăugat că odată cu finalizarea celor şase maternităţi, se va reuşi deservirea la nivel normal „a tot ceea ce trebuie pe partea de nou-născuţi în România”.
Ministru a precizat că primele finalizate vor fi Maternitatea Pantelimon şi cea de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Despre Maternitatea Pantelimon, Bănicioiu a arătat că a fost începută în 2005, iar când el a preluat Ministerul Sănătăţii, unitatea sanitară era finalizată aproximativ 15 la sută.
„Vă pot spune acum că sperăm să o putem inaugura în 30 octombrie. Deci iată că, atunci când există dorinţă şi implicare din partea managementului instituţiei, lucrurile pot fi posibile”, a mai spus ministrul.
Bănicioiu a precizat că a discutat cu ministrul Sănătăţii din Grecia, Makis Voridis, prezent la lansarea programului din România, despre noile terapii şi protocoale terapeutice pe care UE se pregăteşte să le adopte.
„Dorinţa noastră este să asigurăm românilor tot ceea ce este asigurat în celelalte ţări din UE. Terapii noi şi acces rapid la acestea, de aceea ne-am unit eforturile cu ei (Ministerul Sănătăţii din Grecia, n.r.)”, a arătat Bănicioiu.