Planul Guvernului Cioloş pentru Sănătate cuprinde elaborarea și adoptarea unei noi legi a sănătății, redefinirea statutului personalului medical în societate, prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanței, precum şi elaborarea unui program multianual de investiții în sănătate.
„- Elaborarea, dezbaterea publica si adoptarea unei noi legi a sanatatii;
– Redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente;
– Dezvoltarea de programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, care să îmbunătăţească semnificativ starea de sănătate a populaţiei, în special în rândul comunităţilor defavorizate;
– Elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate, în vederea asigurării actului medical la standarde care sa convearga cu cele din UE;
PROGRAMUL Guvernului Cioloş: Rolul ISU şi clădirile cu grad seismic ridicat, printre priorităţi
– Introducerea de standarde obligatorii de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar românesc şi a unui sistem de control al calităţii şi asigurare a calităţii serviciilor medicale;
– Evaluarea sistemului de urgenţă la nivel naţional şi realizarea unui necesar de investiţii în vederea asigurării operativităţii echipajelor de interventie în special în mediul rural şi în situaţii critice sau dezastre;
– Încurajarea dezvoltarii asigurărilor private de sănătate, cu posibilitatea opţiunii asiguratului pentru redistribuirea unei părţi din contribuţiile de sănătate pentru asigurările private”, se precizează în programul de guvernare propus de Dacian Cioloş.
PROGRAMUL DE GUVERNARE al lui Dacian Cioloş: Alegeri COMASATE, cu mandate de 5 ani. VEZI DOCUMENTUL
De asemenea, programul noului Cabinet prevede şi o serie de măsuri în Educaţie. Guvernul îşi propune mutarea accentului în actul educațional pe transmiterea de informație, pe crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.
„- Mutarea accentului în actul educaţional de pe transmiterea de informaţie pe crearea de competenţe pentru viaţă pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană. Promovarea educației inclusive prin cultivarea toleranţei, nediscriminării şi acceptării diferenţei în şcoli şi în societate.
– Initierea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel încât conţinutul educaţional să corespundă cu cerinţele de pe piaţa muncii şi ale societăţii digitale.
– Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanţei, autonomie educaţională şi integritate.
– Reducerea birocraţiei şi eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic în domeniul educaţional.
– Creșterea performanței programelor de formare, cercetare și inovare universitară în clustere integrate (învățământ-cercetare-producție)”, se mai menţionează în document.