După ridicarea restricţiilor COVID-19 tot mai mulţi români vor să călătorească în străinătate. Mulţi nu au paşapoarte, iar în cazul altora au expirat. Pentru că cei mai mulţi români vor să plece în vacanţă în lunile de vară, la Serviciul Paşapoarte s-au format iar cozi şi aglomeraţie.
Din această cauză, prefectul Municipiului București,Toni Greblă, a decis, vineri, 17.06.2022, prelungirea programului de lucru cu publicul al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte, începând de luni, 20.06.2022.
Astfel, prin ordin, Prefectul Capitalei a dispus că programul de lucru, inclusiv programul de lucru cu publicul al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte, se va desfășura de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00, și sâmbăta, în intervalul orar 08.00 – 16.00.
„Decizia a fost adoptată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor care se prezintă la punctele de lucru din București ale Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte și în contextul creșterii numărului de solicitări în această perioadă”, a transmis Prefectura Capitalei.
Totodată, autorităţile reamitesc persoanelor interesate de eliberarea și de înnoirea paşapoartelor că pot, în continuare, să se programeze online pe platforma web https://epasapoarte.ro/.
Citeşte şi: Vouchere de vacanţă şi bonuri de masă 2022. Bani mai mulţi pe card, schimbare uriaşă în Codul Fiscal
PAȘAPORT SIMPLU ELECTRONIC. Acest tip de act poate fi obţinut de persoanele majore cu domiciliul în România.
Acte necesare: Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.
Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
Paşaportul anterior, dacă acesta există.
Certificatul de naştere al minorului, în original.Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie. La depunerea cererii, minorului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facialã (minorii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptati de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale).
În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:
Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului.
Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului.
Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor.
Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.
Documente necesare pentru eliberare PAȘAPORT SIMPLU ELECTRONIC ÎN CAZUL MINORILOR CU DOMICILIUL ÎN ROMÂNIA, CARE AU ÎMPLINIT VÂRSTA DE 14 ANI
Cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original.
Certificatul de naştere al minorului, în original.
Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original, pentru declaraţiile autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013 (pentru minorii căsătoriţi în condiţiile legii, nu sunt necesare aceste declaraţii).
Certificat de căsătorie al minorului căsătorit în condiţiile legii, în original.
Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
Documentele se depun personal de către minor, prezenţa acestuia la ghişeu fiind obligatorie. La depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială (sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă).
Contravaloarea paşaportului eliberat în România este următoarea:
Pentru paşaportul simplu electronic: 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.
234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.
Pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.