„Programul susţinere a tomatelor se implementează din 2017, când am avut un număr de 84 de beneficiari. În 2018 am avut 110 beneficiari, iar pentru anul 2019, până în prezent, avem 136 de beneficiari, din care au finalizat în primul ciclul 78 de beneficiari. Aceştia au şi primit subvenţiile, în valoare totală de peste un milion de lei. Pentru ciclul II avem înscrişi 58 de beneficiari, dar agricultorii se mai pot înscrie până pe 15 septembrie. Beneficiarii provin din Bilieşti, Garoafa, Ţifeşti, în general din bazinul legumicol al Vrancei, dar şi din Homocea sau Ploscuţeni”, a declarat directorul general al DAJ Vrancea, Maria Bunghez, potrivit agerpres.ro.
Citeşte şi AEP: Subvenţii de peste 19 milioane de lei virate, în august, în contul partidelor
Producţia industrială, trasă în jos de trei sectoare de activitate
Potrivit acesteia, din cauza factorilor meteo atipici, fermierii se orientează din ce în ce mai mult către culturile în spaţii protejate.
„Din evoluţia cifrelor se observă că numărul de beneficiari a programului de susţinere a tomatelor a crescut de la an la an. În ultimul timp, fermierii merg foarte mult pe culturi în spaţii protejate şi mai puţin în câmp, care sunt mai costisitoare şi foarte mult influenţate de factorii meteo. Iar factorii meteo sunt destul de atipici în ultimii ani”, a precizat Maria Bunghez.
De programul susţinere a tomatelor poate beneficia orice persoană fizică sau juridică care deţine un solar unde să cultive o suprafaţă de minim 1.000 de metri pătraţi. Acestea trebuie să producă minim două kilograme de roşii pe plantă, respectiv două tone pe 1.000 de metri pătraţi cultivaţi şi să facă dovada comercializării tomatelor. Subvenţia pe care o primesc este de 3.000 de euro pe an.
Programul „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” se derulează pe o perioadă de 7 ani, iar un beneficiar nu trebuie sa depăşească plafonul maxim de 15.000 de euro.