Programul economic al PNL: Reducerea TVA şi a impozitării muncii la 16% VIDEO

PNL propune, în programul său economic lansat vineri, reducerea impozitării muncii şi scăderea TVA de la 24% la 16%. În programul intitulat "Economia liberală. 'Prin noi înşine'. Direcţiile unui nou program economic pentru România", PNL propune o serie de "măsuri prioritare" de natură fiscală pentru dezvoltarea clasei de mijloc, astfel încât aceasta să ajungă la 50% din populaţia României şi pentru crearea unei economii competitive.
Romania TV
16 mai 2014, 17:35
Programul economic al PNL: Reducerea TVA şi a impozitării muncii la 16% VIDEO

În acest scop, PNL susţine generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de impozite. Liberalii propun reducerea impozitării muncii de la 45% la angajat şi angajator la 16% la angajat şi 16% la angajator. De asemenea, PNL se pronunţă pentru un impozit pe profit de 16%, un impozit pe venit de 16% şi un impozit pe dividende tot de 16%.

Revizuirea anuală a nivelului salariului minim pe economie este un alt element al programului economic liberal. „Creşterea salariului minim nu trebuie înţeleasă ca o măsură socială, ci trebuie pusă în contextul întregului pachet de măsuri fiscale menite a stimula economia şi al dezbaterii legate de apropierea nivelului veniturilor din România de cele din Uniunea Europeană”, se arată în document.

Liberalii consideră că impozitarea excesivă a muncii obligă la găsirea altor soluţii, iar o parte din veniturile reale sunt acoperite din economia subterană. „Creşterea în decurs de 5 ani a salariului minim se va corela firesc cu măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp va obliga la creşterea eficienţei şi productivităţii”, se precizează în programul economic lansat de PNL.

Totodată, liberalii se pronunţă pentru revizuirea sistemului de impozite şi taxe introduse în afara Codului Fiscal şi diminuarea numărului acestora cu cel puţin 50% în decurs de 3 ani.

O altă măsură prioritară pe care PNL o susţine se referă la acordarea de stimulente fiscale pentru încadrarea de personal având statutul de şomeri, persoane tinere cu vârsta sub 25 ani sau cu vârsta peste 55 de ani. Pe aceeaşi linie se înscrie, în viziunea PNL, şi stimularea profesiilor liberale şi activităţilor desfăşurate în mod independent prin plafonarea contribuţiilor sociale la 3 salarii medii brute pe economie, aspect valabil şi pentru veniturile care depăşesc acest plafon.

Programul economic al PNL propune şi măsuri de descurajare a evaziunii fiscale. Printre acestea se numără acordarea de bonificaţii persoanelor fizice care prezintă anual bonurile fiscale de la cumpărăturile mărfurilor identificate cu risc de evaziune.

‘Una dintre problemele importante ale României din 1990 până astăzi o reprezintă evaziunea fiscală, iar diminuarea acesteia se poate realiza şi prin formarea unui comportament antievazionist al fiecărui cetăţean, prin stimulente economice’, explică liberalii în documentul menţionat.

Pentru atingerea obiectivelor legate de o economie competitivă şi o dezvoltare a clasei de mijloc, PNL vine, în programul economic lansat vineri, şi cu o serie de măsuri suplimentare. Printre acestea, adoptarea legislaţiei privind bugetarea multianuală a principalelor investiţii publice cu scopul de a crea predictibilitatea necesară atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru administraţia publică centrală şi comunităţile locale.

O altă măsură suplimentară se referă la introducerea asigurărilor private deductibile pentru creşterea accesului la servicii sociale şi a calităţii vieţii. De asemenea, liberalii se pronunţă pentru introducerea declarării veniturilor anuale pentru stabilirea plafoanelor de deductibilitate pentru diverse tipuri de asigurări.

Principalul efect preconizat în strategia economică lansată vineri de liberali este o creştere sustenabilă cu un ritm mediu de 5% pe an, în următoarea decadă.

Potrivit PNL, această creştere ar presupune 6,5 miliarde de euro în plus în economie în fiecare an, fapt care se va reflecta în mod concret în creşterea nivelului de viaţă şi în majorarea consumului.

Liberalii estimează în programul economic „Prin noi înşine”, lansat vineri, o creştere a veniturilor bugetare din PIB în decurs de 5 ani de la cca 28% la cca 38-40%, ceea ce va permite o mai bună finanţare a sistemelor publice (educaţie, sănătate) şi direcţionarea unor sume către investiţii într-un parteneriat public – investitori locali – investitori străini, menţinând în acelaşi timp o structură suplă a aparatului de stat.

Programul prevede, de asemenea, crearea a circa 800.000 de locuri de muncă în sectorul privat în primii trei ani, inclusiv prin scoaterea la suprafaţă a unei părţi din economia subterană, urmare a schimbărilor importante din sistemul fiscal.

PNL propune o creştere a competitivităţii printr-un pachet complex de măsuri legate de instituţii, infrastructură, dimensiunile macroeconomice, sănătate şi educaţia primară, educaţia universitară şi trainingul profesional, eficienţa pieţei bunurilor, eficienţa pieţei muncii, dezvoltarea pieţei financiare, pregătirea sub aspect tehnologic, dimensiunea pieţei, sofisticarea mediului de afaceri şi inovaţia.

„Lipsa banilor este adesea invocată ca motivaţie pentru absenţa unor politici de dezvoltare. Considerăm că această problemă poate fi abordată prin îmbunătăţirea arhitecturii financiare a României pentru creşterea competitivităţii: crearea unei bănci de dezvoltare şi infrastructură, crearea unui fond suveran, crearea de fonduri regionale urbane, crearea şi dezvoltarea de fonduri cu capital de risc pentru diferitele faze de dezvoltare a afacerilor care să acopere anumite sectoare economice, reglementarea pieţelor în favoarea dezvoltării acestora, specializarea CEC-ului pe finanţarea IMM-urilor şi agriculturii, restructurarea fondurilor de garantare şi contragarantare ce şi-au dovedit ineficienţa”, indică liberalii.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii pentru care viața se îmbunătățește până la Sfânta Maria. Doar belșug și lucruri minunate le așteaptă
Capital.ro
S-a dat ordin. Românii vor fi filmați și supravegheați. Sunt cu ochii pe tine
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
Codul Rutier. Ce nu au voie șoferii cu permis categoria B
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Inaugurarea primei maternități publice construite în ultimii 50 de ani în Timișoara
MediaFlux
ÎNCEPE distribuirea deciziilor CU PENSIILE RECALCULATE. Ce TREBUIE să facă pensionarii
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!