Programul Erasmus va asigura 280.000 de burse în 2013

Programul Erasmus va asigura aproximativ 280.000 de burse în anul universitar 2013 - 2014, urmând să primească şi finanţarea necesară, care se ridică la circa 500 de milioane de euro, în ciuda deficitului de 90 de milioane de euro, înregistrat anul acesta, informează Comisia Europeană.
Romania TV
14 dec. 2012, 16:41
Programul Erasmus va asigura 280.000 de burse în 2013

Potrivit sursei citate, statele membre UE şi Parlamentul European au reuşit să evite o criză de finanţare ce ameninţa binecunoscutul program de mobilitate universitară, în urma încheierii unui acord de ultim moment, care a permis Uniunii să acopere un deficit din bugetul pentru 2012.

Acordul şterge un deficit în valoare de 180 de milioane de euro euro din bugetul pentru 2012 aferent Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii. Aceste program include mai multe programe de schimb – Erasmus, Leonardo pentru ucenici, Comenius pentru şcoli, Grundtvig pentru educaţia adulţilor. Deficitul înregistrat de programul Erasmus era de aproximativ 90 de milioane de euro.

În urma încheierii acordului, Comisia va fi în măsură să ofere aproximativ 280.000 de burse de studii Erasmus în anul universitar 2013 – 2014.

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns, de asemenea, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2013, prin care Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii va fi finanţat cu 1,015 miliarde de euro, din care aproximativ 500 de milioane de euro vor fi alocaţi burselor Erasmus. Finanţarea pentru Erasmus se ridică la aproximativ 0,4 la sută din bugetul total al UE.

Deficitul bugetului pentru 2012 corespunzător tuturor programelor UE s-a ridicat la 9 miliarde de euro. Conform acordului încheiat miercuri, Parlamentul European şi Consiliul au convenit să furnizeze o contribuţie complementară de 6 miliarde de euro pentru acoperirea imediată a nevoilor urgente, urmând ca restul sumei (2,9 miliarde de euro) să fie transferat în 2013. Pentru majoritatea beneficiarilor, cum ar fi studenţii Erasmus, cercetătorii şi întreprinderile, acest lucru înseamnă că toate plăţile care trebuiau efectuate în 2012 vor fi efectuate în 2012. Fondurile reportate pentru anul viitor vor acoperi facturi pentru proiecte de fonduri structurale, în special cele a căror plată face obiectul unor suspendări.

De asemenea, Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui buget total de 132,8 miliarde de euro pentru 2013, cu cinci miliarde de euro mai puţin faţă de propunerea Comisiei, care a avut la bază estimări primite chiar de la cele 27 de state membre. Comisia îşi manifestă temerile asupra unui nou deficit bugetar cu care s-ar putea confrunta UE toamna viitoare, având în vedere suma suplimentară de 2,9 miliarde de euro reportată din 2012.

Cea mai mare parte a bugetului UE este cheltuită pentru sprijinirea dezvoltării economice şi a competitivităţii în statele membre (35,5 la sută pentru politica de coeziune) şi a agricultorilor (33,1 la sută pentru politica agricolă comună).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!