Programul închisorilor secrete ale CIA: România nu a primit garanţii pentru ca o persoană să nu fie condamnată la moarte în SUA

România încă nu a obţinut din partea autorităţilor americane garanţiile solicitate de Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei că o persoană deţinută în cadrul programul închisorilor secrete ale CIA, pentru care CEDO a condamnat România, nu va fi condamnată la moarte în SUA, transmite Consiliul Europei într-un comunicat difuzat vineri.
Iulian Tudor
07 iun. 2019, 16:51

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins anul trecut în octombrie apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în luna mai acelaşi an pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA.

CEDO a dat dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică. La fel ca pentru Lituania în cazul Zubaydah, instanţa europeană a condamnat şi România să-i plătească lui Abd al-Rahim al-Nashiri o despăgubire de 100.000 de dolari.

CEDO a mai cerut României să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte, solicitare care a fost reiterată în decembrie de Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei.

Acest comitet, care s-a întrunit între 4 şi 6 iunie 2019 la reuniunea sa trimestrială, şi-a manifestat ''profundul regret faţă de absenţa unui răspuns la cererea de asigurări diplomatice din partea autorităţilor Statelor Unite'', estimând că în aceste condiţii există în continuare riscul ca lui Al-Nashiri să-i fie ''negate flagrant drepturile la procesul în faţa comisiei militare şi să fie condamnat la moarte', potrivit Agerpres. '.

Prin urmare, delegaţii la Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei ''solicită insistent autorităţilor române să continue desfăşurarea unui dialog activ cu autorităţile Statelor Unite'' şi de asemenea autorităţilor americane ''să răspundă pozitiv cererii de a oferi asigurări diplomatice'', amintindu-le că, în virtutea statutului lor de observator pe lângă Consiliul Europei, SUA trebuie să împărtăşească ''idealurile şi valorile'' acestei organizaţii, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte ancheta penală din România privind deţinerea lui Al-Nashiri într-o închisoare secretă a CIA şi transferul său în SUA, delegaţii ''notează cu preocupare că, în pofida unor măsuri luate de autorităţile judiciare, nu au existat progrese tangibile''.

De asemenea, ei ''subliniază importanţa finalizării acestei anchete cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului pentru a păstra încrederea publicului în ataşamentul României faţă de respectarea drepturilor omului şi a statului de drept şi de a se împiedica orice aparenţă de impunitate, de coluziune sau de toleranţă a actelor ilicite'', solicitând de asemenea autorităţilor române să transmită ''Comitetului o informare cu privire la măsurile concrete de anchetă şi un calendar orientativ pentru efectuarea lor'', potrivit Agerpres.

În acest context, la fel cum a procedat şi la reuniunea din decembrie, acelaşi comitet face din nou referire şi la revizuirea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în România. ''Având în vedere riscul impunităţii pentru încălcările grave ale drepturilor omului, precum cele din prezentul caz, (delegaţii la Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei) notează cu profundă preocupare că, în pofida apelurilor ferme şi repetate ale Comitetului faţă de autorităţile române de a reconsidera amendamentele ce reduc considerabil termenele de prescripţie aplicabile unui anumit număr de infracţiuni penale grave, printre care şi tortura, aceste amendamente ar putea intra în vigoare în scurt timp''. În consecinţă, delegaţii acestui comitet ''solicită insistent autorităţilor române să acţioneze hotărât, la cel mai înalt nivel posibil, pentru a împiedica o asemenea evoluţie'', potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, aceiaşi delegaţi ''notează cu regret că autorităţile române nu au furnizat informaţii asupra măsurilor generale avute în vedere pentru a evita încălcări similare în viitor, inclusiv în ceea ce priveşte controlul consolidat asupra serviciilor de informaţii''. Ei cer autorităţilor române ''să transmită serviciilor de informaţii un mesaj fără echivoc din partea celor mai înalte autorităţi asupra inadmisibilităţii absolute şi toleranţei zero faţă de detenţiile arbitrare, faţă de tortură şi faţă de operaţiunile secrete de predare''.

În final, Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei solicită autorităţilor române să-l ''informeze fără întârziere asupra acţiunilor întreprinse pentru a asigura că nu va exista nicio reducere a termenelor de prescripţie pentru tortură şi le invită să furnizeze informaţii cu privire la toate chestiunile în suspensie până pe 1 decembrie 2019'', acest caz urmând să fie rediscutat cel târziu la reuniunea din martie 2020.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins anul trecut în octombrie apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în luna mai acelaşi an pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA.

CEDO a dat dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică. La fel ca pentru Lituania în cazul Zubaydah, instanţa europeană a condamnat şi România să-i plătească lui Abd al-Rahim al-Nashiri o despăgubire de 100.000 de dolari.

CEDO a mai cerut României să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte, solicitare care a fost reiterată în decembrie de Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei.

Acest comitet, care s-a întrunit între 4 şi 6 iunie 2019 la reuniunea sa trimestrială, şi-a manifestat ”profundul regret faţă de absenţa unui răspuns la cererea de asigurări diplomatice din partea autorităţilor Statelor Unite”, estimând că în aceste condiţii există în continuare riscul ca lui Al-Nashiri să-i fie ”negate flagrant drepturile la procesul în faţa comisiei militare şi să fie condamnat la moarte’, potrivit Agerpres. ‘.

Prin urmare, delegaţii la Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei ”solicită insistent autorităţilor române să continue desfăşurarea unui dialog activ cu autorităţile Statelor Unite” şi de asemenea autorităţilor americane ”să răspundă pozitiv cererii de a oferi asigurări diplomatice”, amintindu-le că, în virtutea statutului lor de observator pe lângă Consiliul Europei, SUA trebuie să împărtăşească ”idealurile şi valorile” acestei organizaţii, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte ancheta penală din România privind deţinerea lui Al-Nashiri într-o închisoare secretă a CIA şi transferul său în SUA, delegaţii ”notează cu preocupare că, în pofida unor măsuri luate de autorităţile judiciare, nu au existat progrese tangibile”.

De asemenea, ei ”subliniază importanţa finalizării acestei anchete cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului pentru a păstra încrederea publicului în ataşamentul României faţă de respectarea drepturilor omului şi a statului de drept şi de a se împiedica orice aparenţă de impunitate, de coluziune sau de toleranţă a actelor ilicite”, solicitând de asemenea autorităţilor române să transmită ”Comitetului o informare cu privire la măsurile concrete de anchetă şi un calendar orientativ pentru efectuarea lor”, potrivit Agerpres.

În acest context, la fel cum a procedat şi la reuniunea din decembrie, acelaşi comitet face din nou referire şi la revizuirea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în România. ”Având în vedere riscul impunităţii pentru încălcările grave ale drepturilor omului, precum cele din prezentul caz, (delegaţii la Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei) notează cu profundă preocupare că, în pofida apelurilor ferme şi repetate ale Comitetului faţă de autorităţile române de a reconsidera amendamentele ce reduc considerabil termenele de prescripţie aplicabile unui anumit număr de infracţiuni penale grave, printre care şi tortura, aceste amendamente ar putea intra în vigoare în scurt timp”. În consecinţă, delegaţii acestui comitet ”solicită insistent autorităţilor române să acţioneze hotărât, la cel mai înalt nivel posibil, pentru a împiedica o asemenea evoluţie”, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, aceiaşi delegaţi ”notează cu regret că autorităţile române nu au furnizat informaţii asupra măsurilor generale avute în vedere pentru a evita încălcări similare în viitor, inclusiv în ceea ce priveşte controlul consolidat asupra serviciilor de informaţii”. Ei cer autorităţilor române ”să transmită serviciilor de informaţii un mesaj fără echivoc din partea celor mai înalte autorităţi asupra inadmisibilităţii absolute şi toleranţei zero faţă de detenţiile arbitrare, faţă de tortură şi faţă de operaţiunile secrete de predare”.

În final, Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei solicită autorităţilor române să-l ”informeze fără întârziere asupra acţiunilor întreprinse pentru a asigura că nu va exista nicio reducere a termenelor de prescripţie pentru tortură şi le invită să furnizeze informaţii cu privire la toate chestiunile în suspensie până pe 1 decembrie 2019”, acest caz urmând să fie rediscutat cel târziu la reuniunea din martie 2020.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)