Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Guvernul a aprobat participarea României la programul pentru școli al UE

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă, după ce Guvernul a aprobat miercuri participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, pentru exerciţiul financiar din perioada 1 august 2023 -31 iulie 2029.
Alina Costache
10 mai 2023, 23:33
Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Guvernul a aprobat participarea României la programul pentru școli al UE

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Astfel, în conformitate cu măsurile prevăzute de noile reglementări europene în materie Guvernul va continua distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf şi de panificaţie pentru preşcolarii şi elevii din toată România.

Citește și Programul laptele, cornul și fructele în școli ar putea continua și în anul școlar 2023 – 2024

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă!

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estimează că, la începerea anului şcolar 2023-2024, vor beneficia de produsele distribuite prin Program circa 1,9 milioane de preşcolari şi elevi. Bugetul anual pentru implementarea Programului se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, ca urmare a repartizărilor definitive ale ajutorului financiar Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru fiecare an şcolar, prin decizie a Comisiei Europene „, au transmis reprezentanții Executivului, într-un comunicat de presă.

Potrivit oficialilor din Guvern, pentru România repartizările orientative ale ajutoarelor din partea Uniunii, pe an şcolar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt: pentru fructele şi legumele destinate şcolilor: 6.178.236 de euro; pentru laptele destinat şcolilor:11.303.390 de euro.

Componenta produselor de panificaţie este susţinută numai din bugetul naţional, spun reprezentanții Executivului.

Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii învăţământului preuniversitar, cu 191 de voturi „pentru”, 68 de voturi „contra” şi 11 abţineri. Și tot miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 189 de voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 10 abţineri, proiectul legii învăţământului superior.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat.

„Ministerul Educaţiei cu echipa sa şi cu ajutorul întregii societăţi a elaborat un pachet de reforme coerente, măsuri predictibile. Vorbim despre o modificare necesară a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează succesul pe întreg parcursul educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect. Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat în discuţiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ că ne dorim aceleaşi lucruri. În calitate de ministru al Educaţiei voi lupta pentru ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată. (…) Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi întotdeauna un partener”, a spus ministrul Deca.

Ligia Deca a menţionat că legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă procesului parlamentar reprezintă rezultatul unui efort colectiv la care au contribuit voluntar mii de oameni.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, a prezentat principalele amendamente adoptate de deputaţi la proiectul de lege, printre acestea numărându-se şi cel referitor la atragerea operatorilor economici către învăţământul dual, înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă.

Medicii care termină cursurile masterului didactic vor putea să predea la clase module prin care se vor introduce cunoştinţe referitoare la educaţia pentru sănătate, nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, este un alt amendament adoptat.

Citește și Cât costă un litru de lapte de la fermieri. Prețul la raft este cu 30% mai mare

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin