Programul Noua Casă va fi disponibil românilor și în 2025. Guvernul vine în sprijinul românilor care doresc să cumpere o locuință, dar nu pot să plătească avansul cerut de bănci, prin programul Noua Casă. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului persoanelor care nu au deținut nici o locuință până la momentul solicitării sau celor care dețin o locuință mai mică decât 50 mp.
În cadrul programului Noua Casă, avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Dacă prețul imobilului depășește 70.000 de euro, avansul va fi de 15%, similar creditului ipotecar. Aceste credite au doar dobânzi variabile, formate dintr-o marjă fixă de 2% a băncii + IRCC (indice ce se modifică o dată la trei luni). Gradul maxim de îndatorare este de 45%. La semnarea finală, clientul trebuie să depună în cont echivalentul a trei rate (depozit colateral), sumă care va rămâne blocată până la finalizarea creditului.
Garanția este oferită de stat, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.
Marele dezavantaj al Programului Noua Casă îl constituie faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă, aceasta fiind recomandată de specialiști perioada aceasta.
Citește și: Cum poți primi ajutor pentru panouri fotovoltaice dacă stai la bloc
Creditul prin programul Noua Casă poate fi accesat de persoane care la data solicitării creditului garantat de stat nu deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2.
Citește și: Educaţie financiară. Cum să reduci costurile la cumpărături. Uneori mai mult înseamnă mai ieftin
O persoană care a beneficiat de programul Prima Casă/Noua Casă în trecut nu mai poate să acceseze un nou credit pentru locuință garantat de stat.