În cazul câinilor, programul prevede, pe lângă sterilizarea lor, identificarea prin microcip şi înregistrarea în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS). Vor fi sterilizaţi câinii fără pedigree, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti. În cazul pisicilor, sterilizarea este prevăzută şi pentru cele care nu au deţinător, dar care se află pe raza Capitalei.
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) este împuternicită să achiziţioneze serviciile necesare implementării programului.
Prin program vor fi subvenţionate identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea unui număr de maximum cinci animale (câini şi/sau pisici) pentru fiecare persoană, după principiul primul venit – primul servit.
În referatul de aprobare se reaminteşte că la nivelul Capitalei s-au derulat programe de sterilizări gratuite prin ASPA în 2018 (aproximativ 2.800 de animale sterilizate) şi în 2019 (aproximativ 6.500 de animale sterilizate). Se menţionează că identificarea prin microcip şi înregistrarea datelor câinelui şi ale proprietarului în RECS previn abandonul câinilor, îi responsabilizează pe proprietari şi permit medicului veterinar acces la istoricul medical al animalelor.
Se mai precizează că nu există legislaţie naţională pentru gestionarea pisicilor, motiv pentru care nu există adăposturi publice destinate acestora.
„Din aceste motive, pisicile fără stăpân s-au înmulţit necontrolat în ultimii ani pe domeniul public al Municipiului Bucureşti. Orice persoană poate constata cu ochiul liber existenţa pisicilor fără stăpân pe raza Municipiului Bucureşti, iar o dovadă în plus o reprezintă numeroasele petiţii primite de către ASPA de la cetăţenii bucureşteni în care se solicită rezolvarea situaţiei pisicilor fără stăpân care se înmulţesc nestingherite în lipsa unei legislaţii pentru gestionarea lor şi în lipsa unor programe de sterilizare”, prevede nota de fundamentare, potrivit Agerpres.