Prin programul Prima Casă, beneficiarii au posibilitatea să contracteze un credit bancar pentru achiziţionarea sau construcţia unei locuinţe, cu garanţia statului. Anunţul cu privire la lansarea programului a fost făcut de reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ( FNGCIMM), printr-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020. Un nou anunţ făcut de ministrul Finanţelor
„Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank. Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activitații de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019”, se arată în comunicatul de presă.
Citeşte şi: PROGRAMUL PRIMA CASĂ S-A MODIFICAT. Ce categorii de cumpărători vor fi avantajate
În anul 2020 s-a ajuns la pragul de 2 miliarde de lei, având în vedere ponderea ponderea garanțiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci.
„Se asigură astfel implementarea unor criterii cantitative și calitative, menite să optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea conditiile concurențiale necesare accesarii intr-o masura cat mai mare a programului de către beneficiari”, se mai arată în comunicatul de presă.
La finalul anului 2019, Programul Prima Casa înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.