„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă, după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi„, a precizat Ludovic Orban.
În context, ministrul Finanţelor a subliniat că va fi un program nou. „Programul Prima Casă trebuie modernizat. Trebuie adus la condiţiile de standard de astăzi. Deci o să fie un program nou„, a spus Florin Cîţu.
În prezent, noul program „O familie, o casă” nu are norme de aplicare. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la începutul lunii aprilie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ‘Prima casă’, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia. Prin această lege, programului i se atribuie un caracter social, devenind „O familie, o casă”. Propunerea legislativă aparţine fostului ministru al Finanţelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici.
Programul ”Prima casă” este în continuare un program guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.
La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din Legea 292/2011 privind asistenţa socială, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 905 din 20 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 lei.
Citeşte şi MAJORARE PENSII. Cât va fi punctul de pensie după creşterea de 10% anunţată de Florin Cîţu
Creditele destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute de program pot fi garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Pentru creditele destinate achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe, procentul garantat de către stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.
Creditele destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute în program de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de către stat în procent de maximum 100% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.
Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei. În sensul prezentului program, se asimilează familiei şi beneficiarul individual care la data solicitării creditului garantat în cadrul programului are în întreţinere unul sau mai mulţi copii.
Pe durata contractului de credit, obţinut în cadrul programului, beneficiarul trebuie să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste 1/2 inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire.
Alte prevederi ale proiectului vizează reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.