„Creşterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o creştere economică de 0,1% cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto”, se menţionează în document, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Programul Prima Maşină. Tot ce trebuie să ştii ca să îţi cumperi MAŞINĂ NOUĂ
Prin Memorandumul cu tema „Prima maşină” s-a aprobat iniţierea de către Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice a actelor normative în vederea lansării programului guvernamental „Prima maşină”, destinat în principal tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, dar şi celorlalte categorii de vârstă, pentru achiziţionarea primei maşini noi.
„Prin garantarea de către stat a creditului acordat pentru achiziţionarea unui autoturism nou şi având în vedere faptul că un număr redus de bănci dispun de produse de creditare pentru autoturisme, corelat cu accesul foarte dificil la credite al persoanelor cu venituri reduse, apreciem că se creează condiţiile iniţierii unui produs bancar competitiv, cu consecinţe pozitive directe asupra creşterii vânzării de autoturisme noi şi a segmentelor orizontale conexe. Prin Program se stimulează cumpărarea autoturismelor mai puţin poluante, prin fixarea unei garanţii de stat mai mari pentru automobilele mai puţin poluante”, se arată în proiect.
Citeşte şi PRIMA MASINA 2014: Ce automobil poţi să-ţi cumperi prin programul Prima Maşină
Prin adoptarea OUG privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se doreşte implementarea unui mecanism de garantare care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, având în vedere gradul ridicat de colateralizare a unui credit pentru achiziţia de autoturisme în comparaţie cu un credit de consum pentru nevoi personale fără garanţii materiale.
„Prin autoturism nou în sensul Programului se înţelege orice autovehicul produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, care nu a mai fost deţinut în proprietate de către o altă persoană conform cărţii de identitate a autoturismului şi care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la un comerciant din România care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor noi şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA”, se menţionează în proiectul de OUG.
Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou; îndeplineşte condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă; nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare.
Prin acest Program persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism.
Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unui autoturism nou în cadrul Programului.
Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garanţiilor, precum şi modalitatea de distribuire a sumelor încasate din valorificarea garanţiei se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
În baza contractului de garantare se va înscrie în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare o ipotecă legală mobiliară asupra autoturismelor achiziţionate în cadrul Programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare, valabilă până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente creditului garantat acordat în cadrul Programului.
Instituţia de credit/instituţia financiară nebancară are dreptul la plata valorii de executare a garanţiei în cazul producerii riscului de credit, în condiţiile Programului. Sumele rezultate din executarea garanţiilor de stat acordate de FNGCIMM prin Program, în numele şi în contul statului, se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice de la bugetul de stat pe baza documentelor justificative prezentate de FNGCIMM şi se recuperează de la beneficiarul Programului în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare în cadrul Programului sunt asimilate creanţelor bugetare a căror colectare şi recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Sumele încasate sunt venituri ale bugetului de stat, şi se încasează într-un cont de venituri bugetare distinct.
Normele de aplicare a Ordonanţei vor fi elaborate şi supuse aprobării Guvernului în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare.