Programul Rabla Local 2. Ministerul Mediului va lansa o nouă ediție a Programului Rabla Local, după ce doar 30.000 de proprietari auto s-au înscris în prima ediție a programului derulat împreună cu primăriile. Lansat pe 31 iulie și prelungit cu o lună, până vineri 29 septembrie, Programul Rabla Local a asigurat fonduri pentru casarea a 100.000 de mașini vechi și fără obligația șoferilor să cumpere un autovehicul nou așa cum funcționează Programele Rabla Clasic și Rabla Plus.
Citește și: RABLA 2023. Se dau 54.000 de lei pentru românii care îşi iau o maşină electrică
Ministrul Mediului Mircea Fechet a precizat că un nou program Rabla Local va fi lansat până la sfârșitul anului, iar voucherul pe care îl primește proprietarul la casare rămâne la valoarea de 3.000 de lei.
„Eu cred că o nouă prelungire a programului actual ar fi la fel de ineficientă ca prima prelungire. Am hotărât să dispun colegilor de la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) să deschidă din nou acest program și să se adreseze acelor primării care și-au epuizat numărul de vouchere solicitat inițial, unele le-au epuizat încă din prima zi. Să sperăm că în program (ediția II) se vor înscrie și acele primării care în prima fază nu au fost interesate. Din 3.000 de UAT-uri doar 500 de primării s-au înscris.
Nu voi redirecționa acele sume până când nu mă voi asigura că toate cele 3.000 de UAT -uri ar putea să beneficieze de program. Aproximativ 30.000 de dosare sunt depuse, sub o treime. E un lucru bun, un proiect în premieră…vrem să înțelegem ce funcționează bine și ce mai puțin. În această toamnă cred că vom avea o a doua ediție. Să așteptăm terminarea Programului și să facem o evaluare. Cred că valoarea voucherului trebuie să rămână la 3.000 de lei pentru a nu bulversa nici cetățenii, nici primarii și nici AFM-ul”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet.
Șeful de la Mediu a anunţat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari ai programului Rabla local. Din cei 3.000 de lei pe care îi vor primi la casarea autoturismului, 2.400 de lei vor fi suportaţi din bugetul Ministerului Mediului şi 600 de lei din bugetul Primăriei.
„Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani”, a afirmat ministrul.
Citește și: Programul Rabla Local. Surpriză neplăcută pentru unii români care au vrut să-și caseze mașinile vechi