Programul „Rabla pentru sobe” 2024. Veste bună pentru milioane de români în plină iarnă, se dau 10.000 de lei

După "Rabla pentru mașini" și "Rabla pentru electrocasnice", a venit rândul unui nou program, și anume "Rabla pentru sobe".
Filip Stan
17 ian. 2024, 08:49
Programul

Programul „Rabla pentru sobe” 2024. Ministerul Mediului va anunța miercuri, 17 ianuarie, programul Rabla pentru sobe și va prezenta bugetul pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2024, transmite instituția într-un comunicat de presă.

O veste bună, având în vedere că 3,5 milioane de locuințe sunt încălzite cu sobe pe lemne, multe dintre ele vechi, cu randamente scăzute, cuprinse între 20-25%, și poluante.

Ministerul Mediului va anunța miercuri, 17 ianuarie, programul Rabla pentru sobe și va prezenta bugetul pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2024, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Noi paşi spre interzicerea încălzirii cu lemne. Ce reguli trebuie să respecte aceşti români, dacă au sobe sau şeminee

Programul a fost solicitat în repetate rânduri de către Asociația Forestierilor din România (ASFOR). Potrivit ministrului Mediului, Mihai Fechet, ghidul programului va fi pus în dezbatere publică peste două săptămâni, în plin sezon rece. Programul ar putea fi extins chiar și la centralele pe peleți sau brichete. Planurile Ministerului Mediului vizează și Regia Națională a Pădurilor (Romsilva), care ar trebui să-și reducă profitul, pentru a suporta financiar încălzirea locuințelor cu sobe.

Potrivit unui recent studiu realizat de European Environmental Vureau și Green Transition Denmark, o sobă pe lemne veche generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ (Giga Joule – n.red.), în timp ce o sobă modernă produce 375 de grame de emisii de particule/GJ. În prezent, circa 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc.

Meteorologii au emis cod roșu de ninsori, lapoviță și ploi înghețate. Transporturile rutiere și aeriene vor fi afectate

Mircea Fechet a anunțat de anul trecut că ministerul pe care îl conduce lucrează la un ghid de finanțare pentru programul „Rabla pentru sobe”.

În noiembrie 2023, ministrul spunea că ar putea fi vizate sobele cu eficiență scăzută, sub 20-25%, iar acestea ar urma să fie înlocuite cu sobe de eficiență de peste 80-90%.

Statistic, potrivit proiectului Strategiei energetice 2022-2030, există 3,5 milioane de locuințe din România care sunt încălzite cu sobe pe lemne, dar multe sunt vechi și au randament scăzut.

Concret, proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.

Noile sobele achiziționate trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 KW, cu un randament de minimum 80%.

În 2022, Romsilva a livrat două milioane de metri cubi de lemn pentru foc. O treime din lemnul exploatat în România ajunge în sobe.

România este printre țările europene cu cel mai mare consum de lemn pentru foc, sub Franța, conform unui studiu lansat de PwC.
Ministrul Fechet a spus că standardul pentru sobe cu eficiență înaltă, conform normelor europene, impune un randament de cel puțin 80-85%. Primii beneficiari ai programului ar urma să fie cei din zonele montane și rurale.

Atât la nivel european, cât și la nivel național, există programe finanțate care vizează diverse modernizări, în vederea eficientizării. De la izolarea clădirilor, la înlocuirea mijloacelor vechi de transport local, sau la instalarea panourilor fotovoltaice. Iar modernizarea sistemelor de încălzire se află, de mult timp, și pe agenda statelor europene, unde funcționează diverse programe.

Pe de altă parte, trendul în UE este altul. Până la sfârșitul anului 2024, șemineele și sobele instalate în Germania înainte de 2010 trebuie să fie modernizate și să respecte limite mai stricte. Nemţii care au un sistem mai vechi, ar trebui să apeleze la un expert în cursul acestui an pentru a verifica valorile limită. Cine încalcă în mod regulat aceste limite după 2025 ar putea primi amenzi uriaşe.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!