Programul RABLA TAXI în Bucureşti. Taximetriştii vor primi eco-vouchere de 3.000 euro pentru schimbarea maşinilor

Gabriela Firea anunţă un nou proiect rabla: Programul RABLA TAXI. Primăria Capitalei va oferi taximetriștilor vouchere în valoare de 3.000 euro (aproximativ 14.500 de lei) pentru a-şi achiziționa mașini noi, cu normă de poluare euro 6, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în ședința de marți a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Ionela Marcu
17 sept. 2019, 08:27
Programul RABLA TAXI în Bucureşti. Taximetriştii vor primi eco-vouchere de 3.000 euro pentru schimbarea maşinilor

Primăria Capitalei va acorda eco-vouchere în valoare de 3.000 euro pentru 3.000 de taximetristi care deţin maşini poluante în vederea înlocuirii acestora, începând cu ianuarie 2020.

„Proiectul rabla pentru taximetre se înscrie în eforturile noastre de a lupta cu poluarea în București. Avem 5.500 de taximetre poluante în Capitală și vrem să sprijinim înlocuirea lor cu unele mai prietenoase cu mediul. Ţinta noastră este ca, din ianuarie 2020, să acordăm pentru început, 3.000 de eco vouchere în valoare de 3.000 de euro pentru taxiurile cele mai poluate (EURO 1 – EURO 4), urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Voucherul se oferă o singură dată unui transportator autorizat pentru a-și cumpăra o mașină nouă, cu normă de poluare euro 6, non-diesel, hibridă sau electrică, în schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.

Gabriela Firea şi-a motivat propunerea prin faptul că „un cetatean face 3-4 drumuri pe zi, in medie 30 km într-o zi, pe când un taxiamentrist poate ajunge şi la 150 km pe zi şi majoritatea maşinilor folosite de aceştia sunt poluante”.

„Situația este limpede: în medie, o mașină personală parcurge circa 30 de kilometri pe zi, o distanță de cinci ori mai mică decât un taximetrist, așadar impactul asupra mediului al acestui tip de transport public este semnificativ. Din totalul de 10.055 de licențe existente în Municipiul București, 7.500 sunt valabile, restul fiind în diverse stadii litigioase. Dintre acestea, 5.500 sunt poluante. Efortul financiar poate fi considerat consistent, dar este mic raportat la beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri – mult mai importantă fiind prevenția decât tratarea unor boli care sunt agravate de poluare. Subliniez că aplicăm acest proiect după ce ne-am ocupat deja de achiziția a 830 de noi mijloace de transport pentru serviciul de transport public local și de eliminarea din traficul bucureștean a autoturismelor cu grad ridicat de poluare. Când am pregătit acest proiect nu ne-a motivat exclusiv avertismentul de infringement, ci și preocuparea pentru viața și sănătatea bucureștenilor și a vizitatorilor Capitalei. Convingerea mea este că trebuie să luăm acest domeniu foarte în serios, așa cum am făcut în ultimii 3 ani, de când am lansat Planul integrat de calitate a aerului și am introdus 15 măsuri pentru a combate poluarea aerului. După calcul specialiştilor Direcţiei de transporturi, o maşină folosită de obicei pentru serviciul de taximetrie – de exemplu un Logan, cu normă de poluare EURO 6 – costă aproximativ 6.800 euro cu TVA. Dacă participă la Programul RABLA Național sau dacă își vinde direct mașina actuală, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obține minim 1.000 euro. Primăria Capitalei îi acordă voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie să asigure aproximativ 3.000 euro. Împărţim efortul la jumătate”, a susţinut Gabriela Firea.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!