Primăria Capitalei va acorda eco-vouchere în valoare de 3.000 euro pentru 3.000 de taximetristi care deţin maşini poluante în vederea înlocuirii acestora, începând cu ianuarie 2020.
„Proiectul rabla pentru taximetre se înscrie în eforturile noastre de a lupta cu poluarea în București. Avem 5.500 de taximetre poluante în Capitală și vrem să sprijinim înlocuirea lor cu unele mai prietenoase cu mediul. Ţinta noastră este ca, din ianuarie 2020, să acordăm pentru început, 3.000 de eco vouchere în valoare de 3.000 de euro pentru taxiurile cele mai poluate (EURO 1 – EURO 4), urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500”, a declarat primarul general Gabriela Firea.
Voucherul se oferă o singură dată unui transportator autorizat pentru a-și cumpăra o mașină nouă, cu normă de poluare euro 6, non-diesel, hibridă sau electrică, în schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat.
Gabriela Firea şi-a motivat propunerea prin faptul că „un cetatean face 3-4 drumuri pe zi, in medie 30 km într-o zi, pe când un taxiamentrist poate ajunge şi la 150 km pe zi şi majoritatea maşinilor folosite de aceştia sunt poluante”.
„Situația este limpede: în medie, o mașină personală parcurge circa 30 de kilometri pe zi, o distanță de cinci ori mai mică decât un taximetrist, așadar impactul asupra mediului al acestui tip de transport public este semnificativ. Din totalul de 10.055 de licențe existente în Municipiul București, 7.500 sunt valabile, restul fiind în diverse stadii litigioase. Dintre acestea, 5.500 sunt poluante. Efortul financiar poate fi considerat consistent, dar este mic raportat la beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri – mult mai importantă fiind prevenția decât tratarea unor boli care sunt agravate de poluare. Subliniez că aplicăm acest proiect după ce ne-am ocupat deja de achiziția a 830 de noi mijloace de transport pentru serviciul de transport public local și de eliminarea din traficul bucureștean a autoturismelor cu grad ridicat de poluare. Când am pregătit acest proiect nu ne-a motivat exclusiv avertismentul de infringement, ci și preocuparea pentru viața și sănătatea bucureștenilor și a vizitatorilor Capitalei. Convingerea mea este că trebuie să luăm acest domeniu foarte în serios, așa cum am făcut în ultimii 3 ani, de când am lansat Planul integrat de calitate a aerului și am introdus 15 măsuri pentru a combate poluarea aerului. După calcul specialiştilor Direcţiei de transporturi, o maşină folosită de obicei pentru serviciul de taximetrie – de exemplu un Logan, cu normă de poluare EURO 6 – costă aproximativ 6.800 euro cu TVA. Dacă participă la Programul RABLA Național sau dacă își vinde direct mașina actuală, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obține minim 1.000 euro. Primăria Capitalei îi acordă voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie să asigure aproximativ 3.000 euro. Împărţim efortul la jumătate”, a susţinut Gabriela Firea.