Programul USTUROIUL 2025. Cine beneficiază de sprijinul de 3000 de euro pe hectar de „antibiotic natural”

Programul USTUROIUL 2025, pe site-ul MADR. A fost lansat în dezbatere publică proiectul privind programul de susținere  a producției de usturoi în anul 2025.
Filip Stan
26 apr. 2025, 08:20
Programul USTUROIUL 2025. Cine beneficiază de sprijinul de 3000 de euro pe hectar de

Programul USTUROIUL 2025. Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în secțiunea „Transparență Decizională” un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producţiei de usturoi în anul 2025”.

Prezentul proiect vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producţiei de usturoi în anul 2025.

Programul USTUROIUL 2025. valoarea ajutorului nu poate depăşi 50.000 de euro

Proiectul are un impact bugetar în sumă de 60.000.000 lei şi se asigură din bugetul pe anul 2025, aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cuantumul ajutorului de minimis are o valoare de 3.000 euro/ha şi se acordă pentru o suprafață minimă de 3.000 mp și maximă de 6 ha/beneficiar.

Programul Tomata 2025. Noi reguli pentru subvenția de 1.500 de euro/1.000 mp de solar sau seră

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 50.000 euro pe durata oricărei perioade de 3 ani.

Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă până cel târziu la data de 22 decembrie 2025 inclusiv.

CINE POATE PRIMI BANII DIN PROGRAMUL USTUROIUL

Beneficiarii ajutorului de minimis pot fi:

  • producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la data de 31 decembrie 2025;
  • producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de forma de organizare.

Subvenții APIA 2025. Statul oferă mii de euro pentru românii cu terenuri abandonate, direct pe card. Schema a intrat deja în vigoare

 

Programul Tomata 2025. Noi reguli pentru subvenția de 1.500 de euro/1.000 mp de solar sau seră

Programul Tomata se va acorda începând de anul acesta pentru legume cultivate în spații protejate, după cum urmează: tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar și/sau iute, castraveți, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Cuantumul ajutorului de minimis este de 1,5 euro/mp, pentru o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp cu respectarea cerințelor privind tipul de cultură și suprafețele aferente acestora. Suma maximă pe care o poate încasa un beneficiar este de 50.000 de euro.

„Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 342.400.000 lei pentru anul 2025, iar pentru anii 2026 și 2027 sumele necesare schemei de ajutor de minimis se vor aproba prin hotărâre a Guvernului, în funcție de fondurile bugetare alocate MADR cu această destinație pentru fiecare an”, a comunicat MADR.

Citește și: Programul Tomata 2025. Anunțul de ultimă oră făcut de ministrul Agriculturii: ”Schimbăm sistemul de finanțare”

Dacă vor fi depășite fondurile aprobate anual, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce propornțional în vederea încadrării în bugetul alocat pentru fiecare an de aplicare a schemei. Programul Tomata se va derula prin direcțiile agricole județene.

Schema de ajutor se aplică pe întreg teritoriul româniei pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2025 – 2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, după cum urmează:

a) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar şi/sau iute – Capsicum annuum L;
b) castraveţi – Cucumis sativus L;
c) ceapă verde – Allium cepa L.
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L;
e) salată – Lactuca sativa L
f) spanac – Spinacea oleracea L;
g) tomate – Solanum lycopersicum L;
h) varza – Brassica oleracea L;
i) vinete – Solanum melongena L.

Citește și: Programul TOMATA 2025 a suferit modificări: Cum se dă ajutorul de 1.500 euro

Pentru a fi eligibilila acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, fermierii trebuie:

a) să utilizeze o suprafață de minimum 1.000 mp, cu respectarea cerințelor legislative privind tipul de cultură și suprafețele aferente acestora și a densităților minime a plantelor la unitatea de suprafață;
b) să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul în care solicită sprijinul, respectiv la data solicitării sprijinului;
d) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor;
e) să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide;
f) să nu depășească, în sectorul producției primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul în lei a 50.000 euro//întreprindere/întreprindere unică pe durata ultimilor 3 ani.

Valorificarea producției se realizează prin cooperative, grupuri de producători, organizații de producători sau diret, în piețe, târguri, oboare, retail, industria de procesare.

Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate o constituie fila/filele din carnetul de comercializare a produselor agricole emise de beneficiarii persoane fizice și respectiv documentele fiscale de vânzare, e-facturi, pentru legumele care fac obiectul programului emise după data înregistrării cererii de înscriere în program.

Cererile se pot depune după aprobarea schemei de minimis, astfel:

  • pentru anul 2025 – până la 30 mai inclusiv;
  • pentru anii 2026 și 2027 – în perioada 2 februarie inclusiv – 15 aprilie inclusiv.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.

Verificările se realizează de către echipe mixte DAJ și APIA și vizează deplasarea în teren pentru verificarea existenței suprafețelor declarate și înființate, stabilirea suprafețelor cultivate și a densității culturilor înființate în fiecare spațiu protejat, după data depunerii cererii și până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Recoltarea și valorificarea producției se realizează anual după data efectuării verificărilor în teren și până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv a anului în care se solicită sprijinul.

Depunerea documentelor justificative și a registrului de tratamente se efectuează până la data de 24 octombrie inclusiv a anului în care solicită sprijinul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Imaginea istorică care face înconjurul lumii: Trump și Zelenski față în față la Roma, înainte de funeraliile Papei Francisc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Un cunoscut hipermarket se închide pe 18 mai. Face reduceri mari pentru clienți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Primele imagini de la înmormântarea Papei Francisc. Suveranul Pontif este condus astăzi pe ultimul drum
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump are planul final pentru război la funeraliile Papei Francisc. Zelenski cedează!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte