Progrese semnificative pentru obţinerea acordului Statelor Membre în Consiliul UE privind Politica de Coeziune

După 3 luni de negocieri intense, Statele Membre au ajuns, sub Președinția română a Consiliului UE, la un compromis privind regulamentul FSE+ și a altor prevederi importante, pe care le presupune pachetul de coeziune propus de Comisia Europeană în mai 2018, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Romania TV
08 apr. 2019, 07:11
Progrese semnificative pentru obţinerea acordului Statelor Membre în Consiliul UE privind Politica de Coeziune

Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) a adoptat poziția Consiliului asupra Regulamentului privind Fondul Social European Plus (FSE+) și asupra unor componente din Regulamentul privind Dispozițiile Comune (CPR). Este vorba despre prevederile comune care reglementează aspecte legate de monitorizarea, comunicarea și vizibilitatea Politicii de Coeziune și aspectele relevante privind formele de sprijin (granturi și instrumente financiare finanțate prin această politică de investiții).

Noul FSE+ va stimula investițiile în capitalul uman, va sprijini dimensiunea socială a UE și investițiile multianuale. FSE + va sprijini, în egală măsură, reformele naționale definite prin Recomandările Specifice de Țară, în contextul Semestrului European.

Rovana Plumb a arătat că „Noul regulament FSE+ a fost o prioritate pentru Președinția română a Consiliului UE, ca parte a pachetului legislativ privind Politica de Coeziune. Datorită investițiilor în oameni și în reformele necesare lor, vor fi reduse diferențele sociale și va fi mai bine promovată dreptatea socială în interiorul Uniunii. Cetățenii noștri vor percepe mai bine valoarea pe care o generează investițiile din fonduri europene în fiecare Stat Membru.”

Ce este regulamentul FSE+

Regulementul FSE+ este principalul fond european care finanțează investiții publice pentru: dezvoltarea capitalului uman, solidaritatea și incluziunea socială sau inovarea și cooperarea în domeniul sănătății publice la nivelul Uniunii.

Ce este CPR?

Regulamentul de stabilire a unor Dispoziții Comune stabilește prevederile pentru 7 tipuri de fonduri UE, astfel: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC), Fondul Social European (FSE), Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM), Fondul pentru Azil și Migrație (FAMI), Fondul de Gestionare Integrată a Frontierelor (FGIF), Instrumentul pentru Managementul Frontierelor și Vize (IMFV).

Progresele înregistate în negocierile privind Politica de Coeziune se adaugă celor din luna februarie 2019 când, tot sub Presedinția română a Consiliului UE, a fost validat compromisul Statelor Membre privind Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune (FEDR si FC), precum și alte prevederi din regulamentul comun (CPR) legate de condițiile de accesare a fondurilor europene.

Prin aceste etape tehnice de lucru, Uniunea Europeană dorește să se asigure ca banii europeni alocați prin Politica de Coeziune sunt folosiți cât mai inteligent, cu obiectivul declarat de a reduce diferențele de dezvoltare între diferitele regiuni și țări, precum si inegalitățile sociale, economice si teritoriale.

Ce este Politica de Coeziune?

Politica de Coeziune este un instrument de finanțare care asigură solidaritatea între Statele Membre și regiunile europene, ca principiu fondator al integrării europene.

Banii alocați prin Politica de Coeziune au generat beneficii indiscutabile pentru cetățenii europeni. Se poate spune că niciun alt instrument financiar nu are o legătură mai clară cu cetățenii și cu economiile locale.

Datorită Politicii de Coeziune, oamenii sunt conectați la infrastructura de apă, la cea de internet și transport, beneficiază de o educație mai bună în școli, de asistență și tratamente medicale în spitale sau de noi calificări pe piața muncii. Tot datorită investițiilor din Politica de Coeziune oamenii lucrează, inovează sau își încep propria afacere. Beneficiile ei sunt uriașe, de aceea Politica de Coeziune rămâne în continuare esențială pentru solidaritatea europeană.

În contextul noului Cadrului Financiar Multianual (CFM), Comisia Europeană a adoptat, în luna mai 2018, propunerea de regulament privind FSE+ pentru perioada 2021-2027, care regrupează Fondul Social European existent, Inițiativa pentru Ocuparea Forței de Muncă în Rândul Tinerilor (YEI), Fondul pentru Ajutor pentru Persoanele cele mai Defavorizate (FEAD), Programul UE pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială (EaSI) și Programul UE în domeniul Sănătății.

Prin acestă nouă abordare, Comisia Europeană urmărește o mai bună complementaritate a investițiilor în domeniul social și o vizibilitate sporită la nivel național, regional și local.

Reamintim că bugetul multianual pe 7 ani propus de Comisia Europeana se ridică la peste 101 miliarde euro, astfel:

– 761 milioane euro pentru componenta „Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială”;

– 413 milioane euro pentru componenta de sănătate publică;

– 1,2 miliarde euro pentru inovare socială.

Bugetul total va fi stabilit ulterior de Consiliu, după ce va fi creionată orientarea politică de către șefii de state și de guverne și în urma negocierilor cu viitorul Parlament European.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH