Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri

Tunelul feroviar Ormeniș este unul lent. Trenurile ar putea circula pe aici abia peste câțiva ani, potrivit pronosticuilor date de autorități.
Alina Costache
16 oct. 2024, 15:24
Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri
Cum se prezintă lucrările la turneul feroviar Ormeniș

Tunelul feroviar Ormeniș, care va avea o lungime de 7 kilometri, este săpat cu o viteză medie de 10 – 15 metri/zi, iar peste câteva săptămâni ar trebui să ajungă și mașinile de forat pentru tunelul Homorod, lung de 5 kilometri, conform Asociației Pro Infrastructura.

Ambele tuneluri se află pe lotul de mijloc al căii ferate Brașov – Sighișoara, unde lucrările vor mai dura ani buni și unde trenurile circulă cu o viteză medie de 40 km/h.

Citește și: Cum arată, azi, gara din România transformată în sală de judecată după unul dintre cele mai mari accidente feroviare din istoria Căilor Ferate Române

Lucrările avansează foarte lent, chiar dacă în faza de proiect lucrurile arătau ideal. Pe hârtie este prevăzută scurtarea traseului cu 11 kilometri și includerea unor porțiuni cu viteze de până la 160 km/h.

Trenurile care circulă între Brașov și Sighișoara parcurg cei 128 de kilometri în mai mult de trei ore. Din cauza restricțiilor și șantierelor, noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare în luna decembrie, va majora durata călătoriei la trei ore și jumătate pentru trenurile cele mai rapide.

De anul viitor, unele trenuri InterRegiio vor face peste patru ore din cazua staționărilor prelungite în stațiile Apața, Cața, Rupea, Racoș și Augustin, dar și din cauza porțiunilor de cale ferată unde viteza va fi limitatăla 20 – 30 km/h.

Proiectul de modernizare a liniei Brașov – Sighișoar, care include lucrări complexe, precum construcția a trei tuneluri și a unui viaduc la Ormeniș, este întârziat de ani de zile. Costurile pentru cel mai spectaculos lot, Apața – Cața, se ridică la suma colosală de 2,4 miliarde de lei fără TVA.

Cel mai lung tunel feroviar din țară riscă să rămână fără finanțare

Asociația Pro Infrastructura (API) a scris despre situația în care se află acest lot, unde tunelul Ormeniș a ajuns la o „viteză de croazieră” a TBM0urilor de 10 – 15 metri pe zi. La finalul lunii septembrie, compania Aktor transmitea că prima „cârtiță” a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, în jur de 360 de metri, potrivit Hotnews.

Porțiunea dintre tuneluri înaintează lent, potrivit API. O accelerare a lucrărilor este imperios necesară pentru a avea o linie dublă pe porțiuni cât mai lungi. Mai mult, API avertizează că există pericolul de a nu mai fi asigurată finanțarea.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță că România va cumpăra 58 de trenuri electrice noi. 13 orașe mari vor fi interconectate

La finalul lunii august 2024, CFR a raportat un progres fizic de 36,6% pe cei 28 de kiloetri de cale ferată dintre Apața și Cața, un contract semnat tot cu asocierea RailWorks (lider Aktor, alături de Alstom și Arcada) în septembrie 2020 cu ordin de începere dat în 3 noiembrie 2020.

„Prețul actualizat: 2,94 miliarde lei fără TVA, 4 ani termen de execuție. Hârtia spune că în câteva săptămâni circulăm. Poate într-un univers paralel. În acesta, întârzierea va fi una masivă, imposibil de estimat precis în acest moment, așa cum tot avertizăm de ani de zile.

Știrea importantă ar fi că TBM-urile 3 și 4 care vor săpa tunelul Homorod (dinspre Sighișoara), cel un pic mai scurt, de 5 km, vor fi lansate foarte curând. Estimarea noastră realist-optimistă pentru prima cârtiță este 1,5-2 luni, poate chiar în buza alegerilor, ca să fie spectacolul complet. Cu un decalaj de 4-6 săptămâni, ar trebui să plece la drum și cealaltă cârtiță”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.

API susține că tunelul Ormeniș „a ajuns la o viteză de croazieră a TBM-urilor de 10-15 metri pe zi, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe șeful de proiect al grecilor de la Aktor, Sotiris Koropoulis. Tot el ne mai dădea niște cifre la final de septembrie: prima cârtiță a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, undeva la 360 de metri. Segmentul dintre tuneluri înaintează lent. Ar trebui să fie accelerat ca să avem cale dublă cap-coadă cât mai curând posibil. Dincolo de progresele tehnice mai mici sau mai mari, finanțarea rămâne elefantul din cameră. CEF (Connecting Europe Facility) se termină în două luni și ceva, la 20 decembrie 2024”.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Roboți de precizie pentru măsurarea prafului din atmosferă, instalați în România
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!