Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

Deputatul PNL, Horia Cristian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate, vrea să interzică vânzarea de tutun persoanelor care se nasc după 1 ianuarie 2017. Concret, parlamentarul, medic de profesie, a depus un proiect în acest sens, proiect care modifică legea nr. 349/2002, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cea prin care anul trecut a fost interzis fumatul în spaţiile publice.
Filip Stan
13 sept. 2016, 05:52
Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

„Fumatul şi consumul de tutun, sub orice formă, reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice „profit” generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun”, se arată în expunerea de motive a parlamentarului.

Proiectul vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii şi autorităţile române şi-au asumat o ţinţă: aceea ca până în 2035 România să fie o ţară liberă de tutun. „Aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor să nu înceapă să fumeze”, notează PNL-istul, scrie Adevărul.

„Vânzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisă şi dorim ca această lege să împiedice tinerii născuţi după 1 ianuarie 2017 să poată cumpăra tutun când au ajuns la vârsta de 18 ani şi mai apoi”, afirmă vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, chiar dacă interzicerea fumatului în spaţiile publice a fost un pas extrem de important care a vizat protecţia nefumătorilor, „nu putem duce interdicţiile mai departe şi nu trebuie să incriminăm mai mult fumatul în sine”.

Prin strategia asumată până în 2035, România doreşte să se alinieze altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda, care şi-au propus obiective similare. „Unicitatea acestei strategii stă în faptul că ea nu va avea efecte într-un an, doi, ci e gândită pe o perioadă îndelungată. Ea cuprinde acţiuni prin care ne dorim să reducem consumul de tutun din România. Cu toţii ştim care sunt efectele dezastruoase ale acestuia, avem anual 42.000 de decese favorizate de fumat. Bolile cardiovasculare şi bolile pulmonare ucid pe capete”, a explicat doctorul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Trei direcţii majore urmează strategia lansată la Palatul Cotroceni, principala fiind componenta de prevenţie. „Un copil nu trebuie să se apuce de fumat, el trebuie să facă o alegere informată. Oamenii nu se nasc fumători, motiv pentru care trebuie să facem ceva ca femeia gravidă să nu fie expusă la fumatul pasiv şi nici să fumeze. Copiii trebuie şi ei protejaţi de celebrele domnişoare care dau pachete de ţigări gratuite celor care par să aibă 18 ani.

Dar, problema este că ele nu pot verifica vârsta copiilor şi îi expun pe aceştia la tutun. Mulţi copii din România primesc ţigări gratuite”, a completat medicul pneumolog. Partea de prevenţie nu li se adresează însă doar copiilor, ci şi adulţilor, care sunt consideraţi modele pentru proprii copii. „Ei trebuie încurajaţi să renunţe la fumat. Ca adolescenţii să nu fumeze, este important ca nici părinţii să nu facă aceste gesturi. Dacă li se induce ideea că fumatul îi calmează sau că îi relaxează, vor încerca să consume tutun. Tocmai din acest motiv, strategia cuprinde inclusiv modificări ale legislaţiei, care să interzică publicitatea la ţigări, mergând pe acţiuni care să se facă susţinut în şcoli, prin parteneriate încheiate cu inspectoratele şcolare”, a mai spus coordonatorul programului Stop Fumat.

O altă problemă, în opinia specialiştilor, e faptul că opţionalul de educaţie pentru sănătate a fost ales de doar 6% din elevi. „Dacă un copil din 100 fumează, e un motiv de îngrijorare pentru noi. Copilul este cu totul altă specie faţă de adult. Pe ei fumatul activ nu îi omoară, dar fumatul pasiv în cazul lor poate favoriza boli cum sunt astmul. În schimb, li se crează dependenţa de nicotină de la vârste foarte fragede, se activează mai repede decât la adulţi”, a completat Ciobanu. Directiva europeană antifumat, în curs de transpunere în legislaţia românească, îi vizează tot pe copii, apreciază şi profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Modificările pe care Comisia de Sănătate din Senat vrea să le aducă legislaţiei antifumat vor anula beneficiile asupra fumătorului pasiv şi asupra celor activi care doresc să renunţe la acest viciu. „Această lege este foarte bună şi trebuie apărată, pentru că orice ciuntire a ei va anula efectele şi beneficiile asupra fumătorului pasiv şi uneori şi asupra fumătorului activ, care în multe situaţii, sub efectul aceste ilegi, se gândeşte să se lase de fumat”, a explicat profesorul Mihălţan.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?