Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

Deputatul PNL, Horia Cristian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate, vrea să interzică vânzarea de tutun persoanelor care se nasc după 1 ianuarie 2017. Concret, parlamentarul, medic de profesie, a depus un proiect în acest sens, proiect care modifică legea nr. 349/2002, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cea prin care anul trecut a fost interzis fumatul în spaţiile publice.
Filip Stan
13 sept. 2016, 05:52
Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

„Fumatul şi consumul de tutun, sub orice formă, reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice „profit” generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun”, se arată în expunerea de motive a parlamentarului.

Proiectul vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii şi autorităţile române şi-au asumat o ţinţă: aceea ca până în 2035 România să fie o ţară liberă de tutun. „Aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor să nu înceapă să fumeze”, notează PNL-istul, scrie Adevărul.

„Vânzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisă şi dorim ca această lege să împiedice tinerii născuţi după 1 ianuarie 2017 să poată cumpăra tutun când au ajuns la vârsta de 18 ani şi mai apoi”, afirmă vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, chiar dacă interzicerea fumatului în spaţiile publice a fost un pas extrem de important care a vizat protecţia nefumătorilor, „nu putem duce interdicţiile mai departe şi nu trebuie să incriminăm mai mult fumatul în sine”.

Prin strategia asumată până în 2035, România doreşte să se alinieze altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda, care şi-au propus obiective similare. „Unicitatea acestei strategii stă în faptul că ea nu va avea efecte într-un an, doi, ci e gândită pe o perioadă îndelungată. Ea cuprinde acţiuni prin care ne dorim să reducem consumul de tutun din România. Cu toţii ştim care sunt efectele dezastruoase ale acestuia, avem anual 42.000 de decese favorizate de fumat. Bolile cardiovasculare şi bolile pulmonare ucid pe capete”, a explicat doctorul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Trei direcţii majore urmează strategia lansată la Palatul Cotroceni, principala fiind componenta de prevenţie. „Un copil nu trebuie să se apuce de fumat, el trebuie să facă o alegere informată. Oamenii nu se nasc fumători, motiv pentru care trebuie să facem ceva ca femeia gravidă să nu fie expusă la fumatul pasiv şi nici să fumeze. Copiii trebuie şi ei protejaţi de celebrele domnişoare care dau pachete de ţigări gratuite celor care par să aibă 18 ani.

Dar, problema este că ele nu pot verifica vârsta copiilor şi îi expun pe aceştia la tutun. Mulţi copii din România primesc ţigări gratuite”, a completat medicul pneumolog. Partea de prevenţie nu li se adresează însă doar copiilor, ci şi adulţilor, care sunt consideraţi modele pentru proprii copii. „Ei trebuie încurajaţi să renunţe la fumat. Ca adolescenţii să nu fumeze, este important ca nici părinţii să nu facă aceste gesturi. Dacă li se induce ideea că fumatul îi calmează sau că îi relaxează, vor încerca să consume tutun. Tocmai din acest motiv, strategia cuprinde inclusiv modificări ale legislaţiei, care să interzică publicitatea la ţigări, mergând pe acţiuni care să se facă susţinut în şcoli, prin parteneriate încheiate cu inspectoratele şcolare”, a mai spus coordonatorul programului Stop Fumat.

O altă problemă, în opinia specialiştilor, e faptul că opţionalul de educaţie pentru sănătate a fost ales de doar 6% din elevi. „Dacă un copil din 100 fumează, e un motiv de îngrijorare pentru noi. Copilul este cu totul altă specie faţă de adult. Pe ei fumatul activ nu îi omoară, dar fumatul pasiv în cazul lor poate favoriza boli cum sunt astmul. În schimb, li se crează dependenţa de nicotină de la vârste foarte fragede, se activează mai repede decât la adulţi”, a completat Ciobanu. Directiva europeană antifumat, în curs de transpunere în legislaţia românească, îi vizează tot pe copii, apreciază şi profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Modificările pe care Comisia de Sănătate din Senat vrea să le aducă legislaţiei antifumat vor anula beneficiile asupra fumătorului pasiv şi asupra celor activi care doresc să renunţe la acest viciu. „Această lege este foarte bună şi trebuie apărată, pentru că orice ciuntire a ei va anula efectele şi beneficiile asupra fumătorului pasiv şi uneori şi asupra fumătorului activ, care în multe situaţii, sub efectul aceste ilegi, se gândeşte să se lase de fumat”, a explicat profesorul Mihălţan.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei, fata maltratată de iubitul polițist: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...