Autoritatea Electorală Permanentă a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care modifică Hotărârea AEP nr. 9/2015 referitoare la Normele metodologice privind funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, selecţia şi desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Citeşte şi: AEP şi MAE au stabilit un calendar de informare a românilor din diaspora despre votul prin corespondenţă
Proiectul vizează asigurarea de către STS a înregistrării convorbirilor dintre preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare efectuate în vederea soluţionării cazurilor în care codul numeric personal al unui alegător figurează ca fiind deja înscris în SIMPV, stabilirea sarcinilor operatorilor de calculator care nu au fost repartizaţi pe secţii de votare şi reglementarea mesajelor furnizate de SIMPV, după validarea operaţiunii de preluare a codului numeric personal al alegătorului care se prezintă la vot.
Prevederile vizează procedurile de verificare a codului numeric personal al alegătorului prin intermediul acestei aplicaţii, atât pentru alegerile locale, cât şi cele parlamentare, scrie Mediafax.
Potrivit legii, AEP cu sprijinul STS şi INS asigură implementarea şi gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot si de prevenire a votului ilegal pe baza datelor şi informaţiilor din registrul electoral, registrul secţiilor de votare şi listele electorale suplimentare.
Discuţiile au avut un caracter tehnic şi au vizat aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, respectiv interfaţa acesteia, precum şi mesajele furnizate ca urmare a operaţiunilor de verificare şi validare a codului numeric personal.
Proiectul de act normativ vizează:
– asigurarea de către STS a înregistrării convorbirilor dintre preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare efectuate în vederea soluţionării cazurilor în care codul numeric personal al unui alegător figurează ca fiind deja înscris în SIMPV;
– stabilirea sarcinilor operatorilor de calculator care nu au fost repartizaţi pe secţii de votare;
– reglementarea mesajelor furnizate de SIMPV, după validarea operaţiunii de preluare în ADV a codului numeric personal al alegătorului care se prezintă la vot;
– stabilirea mesajelor care pot apărea în interfaţa ADV, la alegerile locale şi parlamentare generale, în cadrul operaţiunii de verificare a codului numeric personal al alegătorului prin intermediul acestei aplicaţii.