„Telefoane noaptea tarziu, dupa ora 20-21, fel de fel de somatii in cutia de scrisori. Vecinii deranjati si ei, cereau fel de fel de informatii despre mine. Sincer să fiu, ajunsesem – chiar nu mai dormeam noaptea de griji, de ganduri, de telefoane„, spune un datornic care a fost hărţuit de recuperatori.
Prin astfel de momente au trecut zeci de mii de români ajunşi pe mâna recuperatorilor, a căror activitate nu este clar reglementată. O situaţie care s-ar putea schimba în curând printr-o nouă lege.
ANPC a publicat un proiect de ordonanță care prevede, printre altele:
-Băncile le va fi interzisă externalizarea portofoliilor de credite performante în afara țării;
-Băncile nu vor avea voie să vândă pachete de credite performante sau neperformante către companii din acționariatul cărora fac parte;
-Recuperatorii care vor săcumpere creanțe ale persoanelor fizice de la bănci trebuie să fie înregistrați în România, să fie în evidența ANPC și să aibă capital social de minimum 500.000 lei;
-Recuperatorii nu vor avea dreptul să perceapă comisioane, dobânzi și penalități;
-Recuperatoriilor le este interzis aă utilizeze tehnici de hărțuire, intimidare, amenințare și nici să afecteze reputația sau proprietatea debitorului.
ANPC va gestiona reclamațiile, iar recuperatorii și băncile care nu vor respecta reglementările vor primi ameni cuprinse înre 20.000 de lei și 100.000 de lei, iar neîndreptarea neregulilor în termen de 15 zile amenda crește la intervalul 80.000 lei – 100.000 lei.
Ordonanța publicată de ANPC va intra în vigoare pe 21 martie, și e o transpunere cu ceva adăugiri a Directivei 17/2014 a Comisiei europene privind creditul ipotecar.