Proiect: Cadrele de informaţii nu pot să facă parte din partide politice sau să servească unor scopuri politice

Parlamentarii PNL Cezar Preda şi Ioan Cristian Chirteş au depus, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă privind Statutul cadrelor de informaţii, care prevede interzicerea ca acestea să facă parte din partide sau organizaţii politice, precum şi să participe direct sau indirect la activităţi propagandistice în scop politic şi să servească unor scopuri politice. În timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cadrele pot fi percheziţionate, audiate, reţinute sau arestate preventiv numai cu încuviinţarea conducătorului instituţiei din care fac parte.
Filip Stan
04 iul. 2017, 14:54
Proiect: Cadrele de informaţii nu pot să facă parte din partide politice sau să servească unor scopuri politice

Prezenta lege reglementează statutul cadrelor de informaţii din Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia Generală de Protecţie Internă din cadrul MAI şi Direcţia Generală de Informaţii a Armatei din cadrul MApN.

În sensul prezentei legi, prin cadre de informaţii se înţelege personalul care, în condiţiile legii, desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, precum şi cei care concură la realizarea acestor activităţi.

Potrivit propunerii legislative, cadrele de informaţii beneficiază „de toate drepturile acordate cadrelor militare, precum şi de următoarele drepturi specifice: stimulent de fidelitate, neimpozabil, de 10%, 15% sau 20% din solda funcţiei de bază, pentru cadrele de informaţii cărora li s-a oferit Semnul onorific «În serviciul patriei» pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale; stimulent de excelenţă şi scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru cadrele de informaţii care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator sau activităţi de cercetare – dezvoltare tehnologică, pe perioada cât desfăşoară aceste activităţi; compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat”.

De asemenea, cadrele de informaţii cu vechime în serviciu de minimum 15 ani au dreptul la un concediu de refacere fizică şi psihică de 14 zile acordate în cursul unui an calendaristic, acesta desfăşurându-se sub formă de tratamente balneare sau a unor activităţi de reabilitare fizică. Organizarea şi efectuarea concediului de refacere sunt suportate financiar de instituţie, scrie News.ro.

Conform propunerii, cadrelor de informaţii le este interzis să dezvolte în cunoştinţă de cauză relaţii personale care ar putea afecta imaginea instituţiei şi angajaţilor acesteia ori dăuna climatului profesional sau coeziunii structurii din care face parte. Totodată, aceştia nu au voie să menţină şi să cultive cu bună ştiinţă relaţii personale care ar putea implica instituţia ori afecta imaginea acesteia.

Totodată, în conformitate cu dispoziţiile legale, cadrelor de informaţii nu le este permis să facă parte din partide sau organizaţii politice şi să participe direct sau indirect la activităţi propagandistice în scop politic şi să servească unor scopuri politice şi să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic, persoane fizice sau juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin securităţii naţionale.

În textul propunerii legislative mai este prevăzut faptul că, după încetarea raporturilor de serviciu, cadrele de informaţii sunt obligate să păstreze secretul activităţii şi al surselor de obţinere a informaţiilor cunoscute ca urmare a activităţii desfăşurate în cadrul instituţiilor din care au făcut parte.

De asemenea, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cadrele de informaţii pot fi percheziţionate, audiate, reţinute sau arestate preventiv numai cu încuviinţarea conducătorului instituţiei din care fac parte.

„Dacă împotriva cadrelor de informaţii este pornită urmărirea penală sau o altă acţiune în justiţie în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inclusiv după eliberarea din serviciu, Serviciul îi acordă asistenţă juridică, cu excepţia cazului în care acţiunea în justiţie a fost iniţiată la cererea sa”, mai prevede propunerea legislativă.

Liberalii au precizat, în expunerea de motive, că „existenţa unui statut profesional pentru cadrele de informaţii vine ca o recunoaştere a implicării acestora în activitatea de asigurare a securităţii naţionale, fiind dovedit că succesul serviciilor de intelligence, în majoritatea cazurilor, a fost determinat de capacitatea de anticipare de către personalul astfel calificat la schimbările ce se vor produce în mediul de securitate, precum şi de capacitatea de răspuns adecvat la provocările/schimbările determinate de vulnerabilităţile, riscurile şi ameninţările produse în acesta”.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Decizia luată la Guvern. Schimbare pentru șoferi din 2025
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Haos în lumea afacerilor din România. Vor fi mari probleme, angajații sunt afectați
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Creșterea salariului minim devine obligatorie prin lege. Anunțul făcut de Guvern
Cancan.ro
Ce mesaj a postat Mihaela Popa, cu o zi înainte să plonjeze cu mașina în apele râului Olt. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, învins! Anunțul care pune capăt discuțiilor despre alegeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Marco Rubio îndeamnă țările critice la planul lui Trump pentru Gaza să facă propuneri proprii
MediaFlux
AJUTOARE FINANCIARE pentru PENSIONARI! Ce SENIORI PRIMESC BANII de la GUVERN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!