Proiect CNA: Campania pentru parlamentare, „pe bani” la TV şi radio private

Candidaţii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, în emisiunile electorale difuzate de televiziunile şi radiourile private, însă competitorii electorali vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unui proiect de decizie a CNA, supus dezbaterii publice.
Romania TV
28 sept. 2012, 14:27
Proiect CNA: Campania pentru parlamentare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a supus dezbaterii publice, pe site-ul propriu, proiectul de Decizie privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale. Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 9 decembrie.

Proiectul a fost elaborat de CNA având în vedere dispoziţiile Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului – în special capitolul 7 din această lege referitor la campania electorală, şi cele ale Hotărârii Guvernului nr. 890/2012 privind stabilirea programului calendaristic din cuprinsul perioadei electorale.

Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune va începe în 9 noiembrie 2012, ora 0.00, şi se va încheia în 8 decembrie 2012, ora 7.00, potrivit proiectului de Decizie a CNA.

Posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorală, au obligaţia să comunice CNA implicarea lor în campanie, grilele emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în 8 noiembrie.

Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi, potrivit proiectului de Decizie a CNA, să asigure desfăşurarea unei campanii echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali.

Competitorii electorali vor avea acces gratuit la posturile publice de radio şi de televiziune, în condiţiile articolului 38, alineatele 1 şi 2 din Legea nr. 35/2008, se spune în proiectul CNA.

Pe de altă parte, tarifele pe emisiune şi pe unitate de timp ale fiecărui post privat de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, vor fi făcute publice şi vor fi aceleaşi pentru toţi competitorii, se precizează în proiectul de Decizie a CNA.

Totodată, în proiectul de Decizie, CNA propune dezbaterii publice două categorii de variante de emisiuni dedicate campaniei electorale.

Astfel, potrivit primei variante, în timpul campaniei, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei, programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni: „emisiuni informative”, „emisiuni de promovare electorală” şi „dezbateri electorale”.

A doua variantă supusă dezbaterii publice prevede existenţa a doar două tipuri de emisiuni dedicate campaniei: „de promovare electorală” şi „de dezbatere electorală”.

În proiectul CNA se mai spune că emisiunile dedicate campaniei electorale vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii. Totodată, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului ori al unui competitor electoral, jurnalist, analist sau de consultant politic.

Candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.

Realizatorii şi, după caz, moderatorii emisiunilor dedicate reflectării campaniei trebuie să fie: imparţiali; să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii; să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare; să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale; să solicite, în mod convingător, dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi; să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, participanţii la emisiuni pun în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor, fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice.

De asemenea, potrivit proiectului de Decizie a CNA, radiodifuzorii privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi de dezbateri electorale.

Pentru difuzarea spoturilor publicitare electorale radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să asigure candidaţilor şi competitorilor electorali condiţii egale de acces şi de tarifare pe unitatea de timp.

Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit de către candidaţii şi competitorii electorali.

Proiectul CNA prevede şi faptul că spoturile publicitare electorale se difuzează în calupuri separate şi marcate ca atare. În cadrul emisiunii dedicate campaniei, în spaţiul alocat unui competitor electoral nu pot fi inserate spoturi electorale ale altor competitori electorali.

Televotul sau anchetele făcute pe stradă, în rândul electoratului, nu trebuie să fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publică sau pentru un anumit grup social ori etnic, mai prevede proiectul de Decizie.

Totodată, cu 48 de ore înainte de ziua votării (9 decembrie, n.r.) este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, iar cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu; comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind competitorii electorali.

În ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării; comentarii referitoare la competitorii electorali; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Proiectul de Decizie poate fi consultat pe site-ul CNA. Observaţii şi propuneri la proiect pot fi transmise, în scris, de către radiodifuzori, competitori electorali, ONG-uri, precum şi de orice persoană interesată, până cel mai târziu la data de 8 octombrie 2012.

Decizia CNA privind campania electorală pentru parlamentare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În perioada dintre intrarea în vigoare a acestei decizii şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu au voie să difuzeze producţii audiovizuale şi spoturi publicitare care promovează competitori electorali sau care transmit sau induc mesaje electorale.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vine ce e mai rău în această iarnă. România, lovită din plin
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Gigi Becali refuză cererea de 350.000 de dolari pentru a aduce echipa lui Trump în România
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol