Proiect controversat al USR PLUS la Timișoara. Proiectul vrea interzicerea hrănirii în spaţiul public a animalelor şi a păsărilor și amenzi de până la 200 de lei.
Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi dintre consilierii locali USR-PLUS care au gândit acest proiect, au explicat într-o conferință de presă care a fost rațiunea acestui proiect care a iscat valuri de reacții în spațiul public.
„Dorim să găsim un echilibru pentru ca toţi cetăţenii să se simtă confortabil în oraş. Una este să hrăneşti ocazional un animal pe stradă, inclusiv porumbei, şi altceva este să goleşti sacul cu pâine pe stradă.
Când mergi să hrăneşti sistematic cinci animale pe un teren, pe o stradă, acesta este un abuz care poate crea probleme cetăţenilor, există mizerie şi agresivitate (din partea animalelor, n.r.). Nimeni nu va amenda un copilaş care va hrăni cu o mână de grăunţe porumbei, dar altceva este să mergi cu sacul”, a declarat consilierul local Răzvan Stana, medic veterinar, citat de Agerpres.
Așa cum scrie și în regulamentul pentru animalele de companie, va fi voie cu câinii sau cu pisicile în mijloacele de transport în comun din Timișoara. Cu câteva condiții ce trebuie respectate, în caz contrar pot fi aplicate amenzi între 250 și 500 de lei.
-„Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham și vor purta botniță.
-Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham, ținuți în brațe sau în cușcă/ geantă de transport.
-O persoană va fi însoțită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar cele de taie mică în funcție de capacitatea permisă de cușcă/ geantă de transport și cu respectarea cerințelor etologice în funcție de specie/ rasă.
-Deținătorul achită și compostează și pentru câine/ pisică bilet de călătorie.
-Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat și însoțit de carnetul de sănătate (…).
-Persoana însoțită de animalul de companie trebuie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun și să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate, spațiul trebuie să permită o distanțare de minimum un metru față de celelalte persoane.
-Conducătorul de bord sau controlorii titlurilor de călătorie au dreptul să solicite persoanei însoțite de animal părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate aceste prevederi, iar acesta refuză să se conformeze”, se arată în proiectul ce propune modificarea HCL 371/2007.
Citește și: Amenzi pentru pietonii care folosesc telefonul în timp ce traversează strada