Proiect de cercetare de 7 milioane euro la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava

Universitatea ''Ștefan cel Mare'' Suceava va derula cel mai mare proiect de cercetare din istoria instituției academice, în valoare de peste 7 milioane euro.
Filip Stan
14 apr. 2015, 13:32
Proiect de cercetare de 7 milioane euro la Universitatea ''Ştefan cel Mare'' Suceava

Proiectul ”Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (MANSiD), al cărui contract a fost semnat săptămâna trecută, este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa prioritară 2 — „Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare”, Domeniul major de intervenție 2.2 — „Investiții în infrastructura de CDI”.

La competiția „Dezvoltarea infrastructurii CD existente și crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare)”, ce s-a desfășurat în anii 2013 și 2014, s-au depus 120 de propuneri elaborate de universități de stat, institute naționale de cercetare-dezvoltare și spitale. Un număr de 19 dintre cele 49 de universități au câștigat proiecte finanțate sau au avut aplicații propuse pentru finanțare în cadrul acestei competiții.

Potrivit rectorului Universităţii, Valentin Popa, USV se clasează printre primele cinci universități din țară în ceea ce privește valoarea finanțării nerambursabile, până în prezent media valorii proiectelor finanțate în cadrul acestei competiții situându-se la aproximativ 18 milioane lei.

Scopul implementării acestui proiect constă în crearea unei noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare MANSiD, viitorul centru urmând să cuprindă 11 laboratoare de cercetare, dotate prin proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, dintre care 21 de echipamente au valori estimate la peste 100 000 euro fiecare. Implementarea proiectului va antrena în activități mai mult de o sută de profesori și cercetători suceveni.

Proiectul trebuie implementat până la sfârșitul acestui an, iar echipa de management va fi formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator științific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru și prof. univ. dr. ing. Constantin Filote.

În cadrul Centrului MANSiD vor fi create șase noi structuri de cercetare, respeciv Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”—HIL pentru controlul prototipării rapide, precum și Laboratorul de incubare a afacerilor.

Pe lângă extinderea structurii de cercetare a USV, cinci laboratoare existente vor fi modernizate. Este vorba despre Laboratorul pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice și nemetalice, Laboratorul pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică și a materialelor ceramice și compozite, Laboratorul pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboți și sisteme flexibile, Laboratorul de cercetări privind tehnologiile performante de fabricație și management integrat, Laboratorul de inventică și transfer tehnologic.

Obiectivul specific al proiectului constă în dezvoltarea componentei antreprenoriale prin inițierea de noi proiecte/colaborări de cercetare-dezvoltare și intensificarea relațiilor cu agenții economici naționali și internaționali.

Prin implementarea acestui proiect, USV, prin intermediul Centrului MANSiD, își propune să faciliteze relațiile de cooperare internațională, intra și transeuropeană și integrarea în sistemul științific european.

Un alt obiectiv urmărit în cadrul proiectului constă în implicarea întregului potențial de resurse umane profesioniste disponibil, atât prin implicarea cadrelor didactice titulare, doctoranzilor și masteranzilor în activități de cercetare, cât și prin atragerea de specialiști din străinătate și a tinerilor cercetători.

”Suntem conștienți de faptul că acest proiect va reuși doar parțial să compenseze avansul de peste 20 de ani de dezvoltări în aceste direcții pe care îl au instituțiile de cercetare occidentale. Totuși, realizarea cu succes a proiectului reprezintă baza de pornire care, alături de granturile naționale și internaționale obținute recent sau preconizate a fi câștigate în cadrul Centrului în viitorul apropiat, va contribui la formarea unui veritabil nucleu de cercetare multi-disciplinar competitiv pe plan internațional. Funcționarea Centrului va permite trecerea universității sucevene de la stadiul de izvor de resurse umane de calitate pentru colaborări naționale și internaționale la nivelul de partener dinamic situat pe poziții comparabile cu universități din vestul Uniunii Europene”, a spus Popa.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste proastă pentru TOȚI ROMÂNII! E anunţul momentului legat de impozite
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
O problemă pe capul multor români. Ce soluții au la îndemână
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cutremur în România, azi, 1 august. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România. Guvernul a decis: Termenul limită, 31 decembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Marius Pieleanu se retrage de la SNSPA în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală
MediaFlux
MEDUZE OTRAVITOARE la MAREA NEAGRĂ! E alertă în CONSTANȚA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?