Proiect de lege: Ajutor public majorat de la 10 la 20 de salarii minime. Cine îl poate primi

Mai mulţi deputaţi PSD propun, într-o iniţiativă legislativă, majorarea de la 10 la 20 salarii minime brute pe ţară a ajutorului public judiciar în materie civilă, din care se plăteşte onorariul avocatului, expertului sau sunt achitate alte taxe judiciare, de această mărire urmând să beneficieze persoanele care au venitul mediu net lunar pe membru de familie sub 1.000 de lei.
Romania TV
05 apr. 2019, 09:07
Proiect de lege: Ajutor public majorat de la 10 la 20 de salarii minime. Cine îl poate primi

Potrivit proiectului, valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 20 de salarii minime brute pe ţară, faţă de 10 salarii minime brute cum este în prezent.

Conform legii, ajutorul public judiciar se acordă pentru plata onorariului avocatului, plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului expertului judecătoresc, scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare.

Proiectul mai prevede că vor beneficia de ajutor public judiciar persoanele care au venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, sub 1.000 de lei, în loc de sub 300 de lei, cum este în prezent. Totodată, persoanele care se situează la un nivel al venitului mediu net sub 2.000 de lei, în loc de sub 600 de lei, cum este în prezent, vor beneficia de o reducere de 50%.

De asemenea, proiectul prevede şi acordarea scutirii de taxe judiciare de timbru în valoare mai mare de 5.000 de lei a persoanelor care dovedesc incapacitatea obiectivă de plată cauzată de starea materială, dar care totuşi au un venit mediu lunar pe membru de familie mai mare de 2.000 de lei.

Iniţiativa legislativă cuprinde şi introducerea dreptului copiilor şi tinerilor aflaţi în întreţinere pe perioada finalizării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani, de a putea beneficia de ajutor public judiciar în materie civilă.

„Accesul liber la justiţie reprezintă un drept fundamental consacrat prin art.21 din Constituţie, precum şi prin art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. (…) Nu de puţine ori s-a semnalat faptul că taxele judiciare de timbru excesiv de mari fac ca justiţia să devină un lux inaccesibil celor lipsiţi de posibilităţi materiale”, arată iniţiatorii în expunerea de motive.

Ei menţionează că limita veniturilor persoanelor care beneficiază de ajutor public judiciar prevăzută în prezent a fost stabilită la nivelul anului 2008 şi a rămas neschimbată de atunci.

Iniţiatorii citează din programul de guvernare 2018-2020, în care se menţionează, la capitolul justiţie, „reducerea taxelor judiciare de timbru atunci când obiectul acestora este evaluabil în bani” şi „acordarea de către avocaţi a unei consultaţii anuale gratuite celor care îndeplinesc condiţiile pentru ajutorul public judiciar, prin revizuirea cadrului legal”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Satul fantomă din România care poate fi văzut doar când apa se retrage. Ascunde o poveste tulburătoare și a fost desființat cu decenii în urmă
Capital.ro
Se renunță la banii cash?! Avertisment pentru românii cu numerar: Plățile cash, limitate până la eliminare
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Cresc salariile unor români. Doar că nu în România...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
10.000 de lei pentru românii care locuiesc la casă. Primești banii în 2025 doar cu dosar și cerere
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Kremlinul respinge acuzațiile Poloniei privind planificarea unor acte teroriste în transportul aerian
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux