Războiul din Ucraina a declanșat, dincolo de iminentele tensiuni mondiale, o constantă îngrijorătoare pentru țara noastră: drone din Rusia intră în spațiul aerian al României, iar unele dintre ele ajung să se prăbușească în apropierea zonelor locuite.
În acest context, MApN pune în dezbatere publică un proiect legislativ ce stabilește condițiile și modul în care Armata poate doborî dronele intrate neautorizat în spațiul aerian al României. „O aeronavă fără pilot la bord, care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare, poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”, prevede proiectul Legii privind controlul utilizarii spatiului aerian național.
Intrarea neautorizată în spațiul aerian al țării noastre este o condiție necesară, dar nu suficientă pentru doborârea unei drone. Astfel, dronele inamice pot fi distruse ”după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului și ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima solutie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național”, se arată în proiect.
Cadrul legal actual permite Armatei Române să poată folosi armamentul și muniția din dotare numai în poligoane și centre de instrucție. După cum notează antena3.ro, MApN este abilitat să interzică zborurile dronelor cu explozivi, însă nu are capacitatea legală să folosească, în afara poligoanelor, armamentul și muniția din dotare.
Același proiect de lege stabilește condițiile și modul în care pot fi lovite avioanele inamice cu pilot, intrate în spațiul aerian al țării noastre. La fel ca în cazul dronelor, simpla intrare nu este condiția suficientă. Va trebui urmat un algoritm, descris pas cu pas în proiect.
Proiect privind controlul utilizarii spatiului aerian nationala) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia
b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României
c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României
d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare
e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare
f) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață
Focul de nimicire împotriva aeronavei cu pilot la bord se execută de aeronavele interceptoare sau de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață dacă măsurile menționate la punctele a) – d) nu au dus la ”intrarea în legalitate” a avionului, se mai precizează în proiect.
Există și trei stuații în care avionul inamic intrat în România poate fi lovit fără avertisment: