În cele 24 de luni în care va sta acasă cu copilul, părintele va putea beneficia de o indemnizație în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.
„Începând de la 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior date nașterii copilului au realizate timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole supuse impozitului pe venit,(…), pot beneficia opțional de următoarele drepturi: concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”, se specifică în proiectul care este analizat, în prezent, de senatori.
Mai mult, draftul de lege prevede faptul că părintele care va alege să stea acasă cu cel de a-l patrulea copil va beneficia de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la trei ani, precum și de o indemnizație lunară.
Părinții vor putea alege să lucreze în cei doi ani în care se află în concediu maternal, însă vor primi doar o parte din indemnizație. Totuși, ei vor avea posibilitatea să nu se rupă cu totul de locul de muncă, astfel că vor putea continua să colaboreze cu angajatorul și să obțină un venit suplimentar.
În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 lei.
Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.
Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.
Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.