Proiect de lege depus în Parlament pentru instalarea de butoane de panică şi de camere video în spitale

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marţi, proiectul de lege prin care toate spitalele de stat şi private vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secţiile ATI, UPU şi sălile de operaţii, precum şi butoane de panică în saloane. Deputatul USR a fost la Spitalul Sfântul Pantelimon pentru a verifica situaţia actuală a metodelor de transparenţă şi control.
Mircea Filipescu
20 aug. 2024, 21:29
Proiect de lege depus în Parlament pentru instalarea de butoane de panică şi de camere video în spitale

”Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. De asemenea, camerele video de supraveghere pe care spitalele vor fi obligate să le instaleze vor ajuta inclusiv la siguranţa personalului medico-sanitar şi pentru ca pacienţii să-şi recâştige încrederea în medici. Mi se pare regretabil că aceste camere nu au fost prevăzute în criteriile de acreditare ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Ele reprezintă un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, există în toate ţările civilizate”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Proiectul USR, co-iniţiat de deputaţii Cristina Prună şi Adrian Wiener, modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul introducerii obligaţiei, pentru toate unităţile sanitare de stat şi private care oferă servicii de internare, de a instala şi a menţine în stare de funcţionare butoane de panică în fiecare salon destinat internării pacienţilor.

”Unităţile sanitare vor fi obligate să asigure personalului medical şi auxiliar instruirea periodică în privinţa utilizării sistemului de panică, precum şi să realizeze simulări pentru testarea eficienţei acestuia. Neîndeplinirea obligaţiei privind butoanele de panică ar urma să fie sancţionată cu amendă între 20.000 lei şi 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei şi de numărul de paturi neconforme”, anunţă USR.

Totodată, proiectul USR prevede ca toate unităţile sanitare de stat şi private care deţin secţii de terapie intensivă (ATI), unităţi de primiri urgenţe (UPU) sau compartimente de urgenţe să fie obligate să instaleze şi să menţină în stare de funcţionare în aceste zone sisteme de supraveghere video.

Citeşte şi: Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE) „l-a spălat” pe Mircea Geoană de acuzaţiile de plagiat: „Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidenţa”

”Camerele video vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităţilor medicale, fără a compromite intimitatea pacienţilor, iar înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, exclusiv pentru monitorizarea calităţii actului medical, investigarea unor eventuale incidente sau asigurarea securităţii pacienţilor şi a personalului medical. Nerespectarea prevederilor privind instalarea de sisteme de supraveghere ar urma să fie sancţionată cu amenzi între 50.000 lei şi 200.000 lei”, prevede propunerea legislativă.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost, marţi, la Spitalul Sfântul Pantelimon, ocazie cu care a vorbit cu medicii şi managerul interimar şi a aflat că saloanele ATI nu sunt prevăzute cu camere video, iar butoanele de panică nu există în toate saloanele din spital.

Parlamentarul USR a anunţat că va merge şi la alte spitale din Bucureşti şi din ţară pentru a vedea situaţia metodelor şi instrumentelor de transparenţă şi control şi dacă criteriile de acreditare ale ANMCS sunt şi respectate în practică.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale: Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Decizia ISTORICĂ luată de PUTIN azi, 20 august. E pentru prima oară. Rușii nu uită
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
AVERTISMENT DE LA POLIȚIE PENTRU PĂRINȚI! Nu faceți asta pe litoral
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Când este benefic să mănânci ultima masă a zilei. Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți programul zilnic
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Imagini tulburătoare cu ispita Diandra pe Instagram! Ireal cum arată după ultima intervenție estetică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Te lasă cu zero lei pe card. Avertisment pentru toți șoferii din România. Îți golește contul pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
LOVITURĂ TOTALĂ pentru DONAL TRUMP! NIMENI nu se AȘTEPTA la asta în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...