„Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepseşte cu închisoare de la doi la şase ani”, prevede proiectul de lege.
Ioan Ghişe consideră că „societatea românească este bulversată de mulţimea de denunţuri ale unor presupuse fapte penale vechi de mai mulţi ani, chiar opt sau zece ani. Implicaţiile scandalurilor publice generate de aceste denunţuri sunt sociale, politice, administrative, instituţionale şi economice”, potrivit expunerii de motive.
De asemenea, senatorul consideră că arestările aleşilor pentru fapte comise cu mulţi ani în urmă şi denunţate recent ştirbesc „autoritatea publică”.
„Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani”, potrivit expunerii de motive.
Ghişe afirmă, totodată, că mediul social, economic, administrativ şi politic trebuie „însăntoşit” prin „celeritatea finalizării cercetării penale”, iar denunţare trebuie să se facă rapid, iar omisiunea să se pedepsească „mai aspru”.
Pentru acest proiect de lege, Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.