Proiect de lege pentru modificarea noii legi a pensiilor. Stagiile de cotizare pentru românii care au muncit în condiţii grele ar putea fi, din nou, scăzute

O nouă inițiativă legislativă a fost propusă în Senat pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu scopul de a corecta o nedreptate percepută față de muncitorii din condiții speciale.
Filip Stan
08 iun. 2024, 08:33
Proiect de lege pentru modificarea noii legi a pensiilor. Stagiile de cotizare pentru românii care au muncit în condiţii grele ar putea fi, din nou, scăzute

Această propunere vizează lucrătorii din domenii precum mineritul, centralele nucleare, termocentralele pe cărbune, turnătoriile, producția de oțel și mașini, industria grea și alte sectoare similare, care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții lor profesionale.

Boala profesională și condițiile de muncă

În expunerea de motive a inițiativei legislative, se subliniază că angajații din sectoarele de producție care lucrează în condiții deosebite sau speciale sunt expuși unor condiții de muncă dificile care le afectează sănătatea și speranța de viață.

„De-a lungul timpului, angajaţilor din zona de producţie asociată activităţilor desfăşurate în condiţii deosebite sau speciale de muncă le-au fost recunoscute condiţiile dificile de muncă. Fără însă a li se fi normalizat între timp aceste condiţii, în noua lege a pensiilor cu intrare în vigoare la 1 septembrie 2024, acestor angajaţi le-au fost luate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care lucrează şi banii în plus la pensie, după o viaţă desfăşurată zi de zi în condiţii anormale de muncă, dar şi anii pe care îi primeau ca reducere a vârstei de pensionare în baza faptului ca speranţa acestora de viaţă este, statistic, mai mică”, se menționează în document.

Citeşte şi: Cod rutier 2024. Veste proastă pentru şoferi, se majorează amenzile de la 1 iulie

Un exemplu relevant este Complexul Energetic Oltenia, unde angajații au înregistrat 103.064 de zile de incapacitate de muncă în 2020 din cauza bolilor asociate profesiei. „Dacă folosim chiar şi un singur angajator ca studiu de caz, în cifre, 103.064 de zile de incapacitate de muncă din cauza unor boli în legătură cu profesia ale angajaţilor a înregistrat CE Oltenia în anul 2020 (raport medical Medserv Min). Doar un singur angajator a înregistrat 11.109 zile de incapacitate de muncă doar din cauza traumatismelor, 37.854 de zile din cauza aparatului osteo-articular, doar într-un an. Medicii au consemnat că angajaţii CE Oltenia sunt bolnavi «din cauza microclimatului nefavorabil în condițiile mediului extern din cadrul unităţilor miniere de suprafaţă, sarcinile de muncă şi riscurile la locul de muncă»”, au explicat parlamentarii USR.

Riscul crescut de boli oncologice

Angajații expuși la radiații sunt supuși unui risc crescut de boli oncologice. „Orice doză de radiaţii ionizante poate creşte riscul de a dezvolta cancer pe parcursul vieţii. Expunerea la radon creşte riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporţional cu concentraţia de radon din aerul respirat şi cu durata expunerii la radon. Cele mai sensibile ţesuturi la acţiunea radiaţiilor nucleare sunt ţesutul ovarian, ţesutul testicular, măduva osoasă şi ochiul”, se menționează în expunerea de motive, care adaugă că înăsprirea drastică a condiţiilor de pensionare nu are niciun argument valid.

Propuneri de modificare a legii pensiilor

Parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău propun păstrarea condiţiilor actuale de pensionare prevăzute de legea în vigoare (Legea nr. 263/2010) pentru muncitorii care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții. Una dintre modificări prevede menţinerea asimilării ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru salariaţii care au lucrat în unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune și în unităţile de extracţie a cărbunelui.

De asemenea, inițiativa propune ca aceste persoane să continue să beneficieze de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii, ajustând astfel diferenţele dintre pensionarii aflaţi în plată şi viitorii pensionari. O altă modificare vizează menţinerea stagiului de cotizare în condiţii speciale la cel puţin 15 ani pentru zona I de expunere la radiaţii și cel puţin 17 ani pentru zona a II-a de expunere la radiaţii, contrar noii legi care prevede 22 de ani, respectiv 25 de ani.

Inițiativa legislativă adusă în fața Senatului subliniază importanța recunoașterii și menținerii beneficiilor pentru muncitorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale de muncă. Parlamentarii USR insistă că reducerea beneficiilor acestor salariați reprezintă o inechitate care trebuie eliminată, propunând modificări esențiale pentru păstrarea drepturilor și condițiilor actuale de pensionare pentru aceste categorii de lucrători.

Citeşte şi: Ofertă de nerefuzat pentru bucureşteni. Se întâmplă pe 8 şi 9 iunie

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Medicul care a stârnit mistere și controverse. De ce îl iubeau pacienții, iar colegii îl disprețuiau
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Și-a făcut cont pe Tinder și a fugit în secret în Egipt. Familia din Brașov o caută cu disperare
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Devine obligatoriu în România. Trebuie să raporteze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!