Proiect de lege pentru modificarea noii legi a pensiilor. Stagiile de cotizare pentru românii care au muncit în condiţii grele ar putea fi, din nou, scăzute

O nouă inițiativă legislativă a fost propusă în Senat pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu scopul de a corecta o nedreptate percepută față de muncitorii din condiții speciale.
Filip Stan
08 iun. 2024, 08:33
Proiect de lege pentru modificarea noii legi a pensiilor. Stagiile de cotizare pentru românii care au muncit în condiţii grele ar putea fi, din nou, scăzute

Această propunere vizează lucrătorii din domenii precum mineritul, centralele nucleare, termocentralele pe cărbune, turnătoriile, producția de oțel și mașini, industria grea și alte sectoare similare, care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții lor profesionale.

Boala profesională și condițiile de muncă

În expunerea de motive a inițiativei legislative, se subliniază că angajații din sectoarele de producție care lucrează în condiții deosebite sau speciale sunt expuși unor condiții de muncă dificile care le afectează sănătatea și speranța de viață.

„De-a lungul timpului, angajaţilor din zona de producţie asociată activităţilor desfăşurate în condiţii deosebite sau speciale de muncă le-au fost recunoscute condiţiile dificile de muncă. Fără însă a li se fi normalizat între timp aceste condiţii, în noua lege a pensiilor cu intrare în vigoare la 1 septembrie 2024, acestor angajaţi le-au fost luate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care lucrează şi banii în plus la pensie, după o viaţă desfăşurată zi de zi în condiţii anormale de muncă, dar şi anii pe care îi primeau ca reducere a vârstei de pensionare în baza faptului ca speranţa acestora de viaţă este, statistic, mai mică”, se menționează în document.

Citeşte şi: Cod rutier 2024. Veste proastă pentru şoferi, se majorează amenzile de la 1 iulie

Un exemplu relevant este Complexul Energetic Oltenia, unde angajații au înregistrat 103.064 de zile de incapacitate de muncă în 2020 din cauza bolilor asociate profesiei. „Dacă folosim chiar şi un singur angajator ca studiu de caz, în cifre, 103.064 de zile de incapacitate de muncă din cauza unor boli în legătură cu profesia ale angajaţilor a înregistrat CE Oltenia în anul 2020 (raport medical Medserv Min). Doar un singur angajator a înregistrat 11.109 zile de incapacitate de muncă doar din cauza traumatismelor, 37.854 de zile din cauza aparatului osteo-articular, doar într-un an. Medicii au consemnat că angajaţii CE Oltenia sunt bolnavi «din cauza microclimatului nefavorabil în condițiile mediului extern din cadrul unităţilor miniere de suprafaţă, sarcinile de muncă şi riscurile la locul de muncă»”, au explicat parlamentarii USR.

Riscul crescut de boli oncologice

Angajații expuși la radiații sunt supuși unui risc crescut de boli oncologice. „Orice doză de radiaţii ionizante poate creşte riscul de a dezvolta cancer pe parcursul vieţii. Expunerea la radon creşte riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporţional cu concentraţia de radon din aerul respirat şi cu durata expunerii la radon. Cele mai sensibile ţesuturi la acţiunea radiaţiilor nucleare sunt ţesutul ovarian, ţesutul testicular, măduva osoasă şi ochiul”, se menționează în expunerea de motive, care adaugă că înăsprirea drastică a condiţiilor de pensionare nu are niciun argument valid.

Propuneri de modificare a legii pensiilor

Parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău propun păstrarea condiţiilor actuale de pensionare prevăzute de legea în vigoare (Legea nr. 263/2010) pentru muncitorii care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții. Una dintre modificări prevede menţinerea asimilării ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru salariaţii care au lucrat în unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune și în unităţile de extracţie a cărbunelui.

De asemenea, inițiativa propune ca aceste persoane să continue să beneficieze de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii, ajustând astfel diferenţele dintre pensionarii aflaţi în plată şi viitorii pensionari. O altă modificare vizează menţinerea stagiului de cotizare în condiţii speciale la cel puţin 15 ani pentru zona I de expunere la radiaţii și cel puţin 17 ani pentru zona a II-a de expunere la radiaţii, contrar noii legi care prevede 22 de ani, respectiv 25 de ani.

Inițiativa legislativă adusă în fața Senatului subliniază importanța recunoașterii și menținerii beneficiilor pentru muncitorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale de muncă. Parlamentarii USR insistă că reducerea beneficiilor acestor salariați reprezintă o inechitate care trebuie eliminată, propunând modificări esențiale pentru păstrarea drepturilor și condițiilor actuale de pensionare pentru aceste categorii de lucrători.

Citeşte şi: Ofertă de nerefuzat pentru bucureşteni. Se întâmplă pe 8 şi 9 iunie

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Văru Săndel a dezvăluit cu ce dorință neîmplinită s-a stins Silviu Prigoană: “Îi spuneam să dea Dumnezeu”
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Digi24 a lansat dezbaterile candidaților la prezidențiale
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei