România râde cu un ochi, plânge cu altul. Românii din Diaspora aduc venituri substanțiale la bugetul de stat, însă asta înseamnă că în România rămân tot mai puțini cetățeni activi dispuși să se angajeze. Forța de muncă de la noi din țară scade dramatic de la un an la altul, iar soluția ar putea fi facilitatea întoarcerii românilor din Diaspora, scrie capital.ro
Statisticile oficială arată faptul că nu mai puțin de 6,5 milioane de români sunt plecați peste hotare. Senatorul PNL Mihai Dohotar a explicat, în podcastul Esențial, că țara noastră are nevoie de inițiative care să ajute la întoarcerea românilor plecați peste hotare în România.
Senatorul PNL Mihai Dohotar spune că a discutat problema românilor din Diaspora și cu președintele partidului, Nicolae Ciucă, acesta arătându-se deosebit de interesat.
„Ca senator de Diaspora, am încercat de-a lungul timpului să adun tot felul de problematicii pe care mi le spuneau diasporenii. M-am bazat atât pe experiența mea proprie, cât și pe relația mea cu mediul asociativ din diaspora, mai ales în timpul mandatului meu ca și consilier la departamentul Românii de pretutindeni, prin care am intrat în legătură cu foarte multe asociații din diaspora. După ce am depus jurământul, am început să circul foarte mult.
Eu nu am stat un weekend acasă, mergeam mereu în afară. În această lege se revăd propunerile colegilor liberale, ale mediului antreprenorial, propuneri și idei de la Repatriot. Prima discuție în cadrul partidului am avut-o cu domnul președinte Nicolae Ciucă. Este foarte preocupat de temă. Am discutat cu el articol cu articol. Este depus în procedură de urgență. Mă aștept ca la finalul lunii să intre în Comisie”, a explicat senatorul.
O prevedere importantă din noua propunere legislativă se referă la stimularea antreprenoriatului prin facilități fiscale și programe de sprijin. Acest act normativ dorește să încurajeze meseriașii să se întoarcă în România prin oferirea de finanțări.
„A apărut din necesitatea forței de muncă în România și nevoia de oameni calificați în anumite domenii, cel puțin în tot ce înseamnă lucrări de construcții, infrastructură, știți foarte bine că avem o mare problemă de personal. Firmele contractante deja să plâng, nu participă la licitații, la lucrări foarte mici, chiar dacă sunt bani.
Dacă acum 20 de ani firmele nu participau la licitație pentru că se așteptau să nu fi plătiți sau să primească banii foarte greu, acum ne confruntăm cu o situație opusă. Bani sunt, dar nu sunt contractanți pentru că nu există forță de muncă”, a explicat Mihai Dohotar.
Inițiatorii proiectului au în vedere implementarea unei reduceri a taxelor pe muncă în primii ani pentru românii întorși în țară.
„Am propus gradual o reducere a taxelor de muncă în primul an cu 60 %, în al 2-lea an cu 40 % și în al treilea an cu 30 %. În al patrulea an, după repatriere, încep să plătească taxele normal. Această măsură vine și în ajutorul antreprenorului și a angajatului”, a mai spus senatorul.